RSS Feed

Mikulás (párt) háború

Regös István - 2018. 12. 13. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mikulás (párt) háború

Alig múlt el a Mikulás ünnepe (és ó, jaj!) nyakunkon a karácsony és még mindig nem csendesedtek el a Mikulás háborúk hullámverései. De mi is történt? Mi is itt a baj? A politikusok, főleg a kormánykoalíció pártjainak képviselői, több óvodába és kórházi gyermekosztályra látogattak el. Persze nem Mikulásnak öltözve, hanem inkább a már ott lévő nagyszakállú mögé lopózva és elorozva tőle a zsákját, hogy ők oszthassák szét a gyerekeknek szánt ajándékokat.

Igen ám, de az ellenzék nagyon rossz néven vette mindezt. Azt mondták, kormánypárti propagandával „öntötték le” az óvodásokat. No, fene! Már előre látom, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon Katika és Pistike azon filózik, kellene egy ovigyűlést szervezni arról, hogy a tavalyi Mikulás győzzön a választáson. Mert róla ugyanis már tudják, hogy mindenféle finomságokat hozott a zsákjában. 

Katika, Pistike és a Mikulás

Ez bizony elég nagy dilemma! Katika és Pistike, ahelyett, hogy játszana a homokozóban, a Mikulás ürügyén már ilyen fiatalon belecsöppent a politika világába. Egyre kevesebbet értek ebből a gyatra kis, mikulásos háborúból. Talán nem járok messze az igazságtól, ha úgy gondolom, a pártok képviselői nem is a gyerekeket, hanem inkább a szülőket akarják meggyőzni arról, hogy ők milyen nagylelkűek, kedvesek és családszeretők. A híradók erről szóló tudósításaiban láttuk, hogy a gyerekek milyen boldogan nyitogatták az ajándékcsomagjaikat, és tágra nyílt szemekkel bámulták a Mikulás bácsit és kísérőit. Hogy mindezzel mi a baj? Az ellenzéknek vajon hol volt a puttonya? A gyerekeknek ugyanis mindegy, hogy kitől kapnak ajándékot, csak kapjanak. Vagy az ellenzéknek már a puttonya is üres? Szerintem párthoz tartozáshoz függetlenül minden politikus nyugodtan vihetne ajándékot a gyerekeknek.


Hruscsov és a pulpitus

Gondolom, ismerős az ősrégi történet a Szovjetunió Kommunista Pártjának egykori főtitkáráról, Hruscsovról, aki miközben az ENSZ-ben a világbékéről beszélt, lehúzta a cipőjét és azzal verte a pulpitust. Beszéde teátrális volt ugyan, de mégis annyira hatásos, hogy még évtizedek múlva is emlékszünk rá. Az ENSZ-küldöttek minderre azt mondták, Hruscsov csak propagandából beszél a világbékéről, követelve, hogy érjen véget a hidegháború. Hruscsov a küldöttek legnagyobb meglepetésére elismerte, hogy igen, mindez propaganda. Kijelentette, tisztelt hölgyem és uraim, önök is hirdessék a világbékét, akár még propaganda célból is, hátha mindennek az lesz az eredménye, hogy a béke győzedelmeskedik a hidegháború felett. A jó ügynek ugyanis soha nem árt a propaganda.


Jótettért cserébe örömöt

Ezért nem bánom, ha mondjuk, valamelyik párt csupán a propaganda miatt jótékonykodik Mikuláskor vagy karácsonykor, mert lehet, hogy egyszer majd a jótett mindennapossá válik. Lehet, hogy akik Mikuláskor adományoznak, rájönnek, hogy az év többi napján is ezrével élnek mélyszegénységben és szükségük van a segítségre. Remélhetően az adományozók párttagságtól függetlenül a jövőben is azért dolgoznak majd, hogy kialakítsanak egy olyan rendszert, amelyben a szegénység enyhítése nem az adományozók jó szívén múlik. Amely a szociális biztonságot jelentheti a társadalom rászorulói számára. Egymás között szólva, arra azért kíváncsi lennék, hogy az említett politikus adakozók vajon kinek vagy kiknek a pénzéből vásárolták meg a Mikulás vagy karácsonyi csomagokat? Ha a saját jövedelmükből, máris nemesebb az ajándékozás gesztusa, ha viszont a pártkasszából vagy más közpénzből, elhalványul az örömöm. Ennek ellenére mégis azt mondom, nem az számít, hogy én mit gondolok minderről, csak az a fontos, hogy több százezer rászorulónak lett, legalább a nagy ünnepek idején, egy kicsit szebb a napjuk.Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ