RSS Feed

Honatyák, pacsizzatok!

Csontos Tibor - 2019. 01. 08. 8:00:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Honatyák, pacsizzatok!

A szőlősgyöröki Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskolában a kicsik választhatnak, hogy reggel öleléssel, könyök- vagy tenyérpacsival, tánccal vagy simogatással menjenek be a terembe. Az alsósoknak annyira tetszik tanítónőjük ötlete, hogy már a szünetek végén és ott állnak a tanterem előtt, hogy köszöntsék egymást, közösségi oldal pedig megbolydult az erről szóló videótól. Az országgyűlési képviselők még nem így állnak a parlamenti ülésterem előtt.

Külföldi minta nyomán jutott eszébe az ötlet Béládi Muskó Zsuzsa tanítónőnek, aki azon csodálkozik, hogy miért is kell mindezen csodálkozni. Szerinte még az órák hangulata is más ettől a játékos, szeretetteljes kezdeményezéstől, ráadásul a tizenegy tanulójával mindezt még könnyű is megvalósítani. A tanterem bejáratánál színes kartonon ott vannak a feliratok: Ölelés. Tánc. Könyök. Pacsi. Simogatás. Ezek közül választhatnak a gyerekek, hogyan köszöntsék egymást a tanterembe való belépés előtt. Mondják, akkora sikere van a választható köszöntéseknek, hogy a gyerekek már a szünetek végén is ott állnak a tanterem ajtaja előtt, mert szeretnék megismételni a reggeli szertartásokat. A házi statisztikák szerint az ölelés a legnépszerűbb köszöntési forma. Vajha az én időmben is eszébe jutott volna  az alsó tagozatban szigorú tanítónéninknek ez az ötlet, bizonyosan én is erre a formára szavazok, tekintettel arra, hogy fülig szerelmes voltam a padtársamba. 

Nem tudom, bekerül-e a szőlősgyöröki ötlet a Nemzeti Tantervbe, tekintettel arra, hogy ezzel is elejét lehetne venni az iskolai erőszaknak. Ha az a nyírszőlősi hetedikes, akinek megadatott volna, hogy korábban válasszon a fenti köszöntések közül, bizonyára nem dobálta volna meg radírral a tanárnőjét, nem szidalmazza és főleg nem üti meg. Mert az mégiscsak elképzelhetetlen, hogy Balassi Bálintot, Janus Pannoniust és más humanistákat olvastassanak a diákokkal az erőszakos viselkedést elkerülendő.Kár, hogy nem előbb látott a hír napvilágot, talán elérte volna az iskolai erőszakról rendezett minapi konferenciát is. Sőt a szőlősgyöröki modell különös szerepet kaphatna a politikában is. Képzeljük el, amint az országgyűlési képviselők az ülésnapokon a parlamenti ülésterem előtt állnának a belépés előtt egy színes kartonlapot böngészgetve, melyen a választható köszöntésformák leledzenek: Tánc. Ölelés. Könyök- vagy Tenyérpacsi. Simogatás. A tisztelt házi statisztikában is nyilván az ölelés vezetné a köszöntési toplistát - írhatnám, ha nem vagyunk túl mindazon, ami a T. Házban megesett. 2019-ben is elmondható lesz, hogy politikusaink egymás közötti kapcsolataiban a választható köszönésformák között minden szerepel majd, csak nem a tánc és az ölelés. 

 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ