RSS Feed

Magyar medvevadászok

Mogyorósi Géza - 2018. 12. 10. 8:04:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Magyar medvevadászok

Jövőre egy héttel korábban tárja szélesre kapuit Közép-Európa legrangosabb filmfesztiválja. Remélem, hogy 2019-ben is folytatódik hazai művészeink sikersorozata - ha már a foci vébékről rendszeresen lemaradunk!

A 69. Berlinale nyitó gálájáig még javában dolgoznak-forgatnak a filmesek, akik közül jövő február 7. és 17. között a legjobbak (legszerencsésebbek?) bemutatkozhatnak a német fővárosban. Addig is érdemes visszapillantani a Rákosi-korszakra, amikor romos volt még Németország, s nem szelte fal (Mauer) ketté a Berlint. Hat esztendővel voltunk a hitleri rezsim összeomlása után. Már-mér csodaszámba ment, hogy 1951-ben Nemzetközi Filmfesztivált rendeztek a Spree-Havel-metropoliszban. Közép-Európa legrangosabb, A-kategóriás moziünnepén a 70-es évektől a magyar alkotók is otthonosan mozogtak.

Enyedi Ildikó a "Testről, lélekről" tavalyi Arany-medvés sikerével belépett azon magyar rendező(nő)k sorába, akiknek pályafutásában fontos állomást jelentett a régi west-, s 1990 óta nagy-berlini mustra. Már 1975-ben is egy tehetséges honfitársnőnknek ítélte oda a zsűri az aranyos maci szobrot. Bő négy évtizede Mészáros Márta vehette át a csillogó-brummogó fődíjat a "befalazott" Nyugat-Berlinben a - Berek Katival {1930-2017} a főszerepben forgatott - "Örökbefogadás" című alkotásáért. Szenzáció volt ez a Kádár-medencében! Sőt messzebb is! Szabó István két Ezüst-Medvét tudhat magáénak.

A 67. Spree-parti seregszemlén, 2017-ben újfent magyar művész kapta a fődíjat. Idén ismét a német világváros vendége volt Enyedi Ildikó. Nem érkezett üres kézzel. Ugyanis legelső munkája, a cannes-i fesztiválon anno Arany Kamerával jutalmazott "Az én XX. századom" (1989) teljeskörűen felújított változata szerepelt a Berlinale Classics programjában. Bogdán Árpád is visszatérő művész Berlinbe. A szimpatikus, tehetséges, ifjú rendezővel és csapatával még a 2007-es németországi celuloid shown ismerkedtem meg. Akkori, oklevéllel jutalmazott "Boldog új élet" című alkotásának bemutatója abban a legendás Zoo Palastban volt, mely Dustin Hoffman kedvenc mozija az öreg kontinensen. Nos Árpád második, egész estés drámájával debütált 2018-ban Európa szívében. A "Genezis" világpremierje a tekintélyes Berlinale Panorama Special szekcióban volt a tavasz küszöbén. A főbb szerepekben Cseh Anna Marie, Csordás Milán és Illési Enikő Anna játékának örvendhetett a publikum. A hazai közönség az áprilisi, budapesti Titanic Filmfesztiválon láthatta először a friss Bogdán művet. Bucsi Réka rövidfilmje, a "Solar Walk" az Audi Short Film Awardot söpörte be 2018 elején a Spreenél - plusz 20 ezer eurós jutalmat. Gratulálunk. Folyt. Köv. a 69. Berlinalén?


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ