RSS Feed

Zágráb nem vehet izraeli gépeket?

mti - 2018. 12. 07. 15:55:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az Egyesült Államok blokkolja tizenkét darab izraeli F-16C/D Barak használt harci repülőgép eladását Horvátországnak, amiről a horvát kormány idén márciusban hozott döntést - közölte a Jutarnji List című horvát napilap pénteken izraeli forrásokra hivatkozva.

    A lapinformációt a nap folyamán a zágrábi amerikai nagykövetség megerősítette.
    Izraeli sajtójelentések szerint - melyeket a horvát lap idézett - James Mattis védelmi miniszter nem engedélyezte Izrael számára a harci repülőgépek eladását Horvátországnak, ugyanis Washington hozzájárulására is szükség van ahhoz, hogy az Egyesült Államoktól vásárolt gépeket harmadik országoknak eladjanak. Washington azt sérelmezi, hogy Izrael - miután korszerűsítette a repülőgépek elektronikai rendszerét - "tisztességtelen haszonra akar szert tenni a valójában amerikai gépek értékesítésével". 
     A horvát védelmi minisztérium tavaly júliusban öt országtól - Svédországtól, Görögországtól, Izraeltől, az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától - kért ajánlatot harci gépek beszerzésére. Dél-Korea kivételével mindegyik küldött ajánlatot. Zágráb a kedvező ár miatt az izraeli gépek mellett döntött. A pályázatra az Egyesült Államok az új F-16 Block 70 típussal jelentkezett. 
    Az izraeli harci repülőgépek a jelenleg a horvát légierőnél rendszeresített, korszerűtlen, még a volt Szovjetuniótól vásárolt, nagyjavításon átesett MiG-21 Bisz harci és UM gyakorló repülőgépeket váltanák fel. Előbbiek közül jelenleg mindössze egy vagy kettő repül, és azok is minimális időt töltenek a levegőben.
    Damir Krsticevic horvát védelmi miniszter pénteken újságíróknak a hírrel kapcsolatban úgy nyilatkozott: "Mi Horvátországban erről semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk, amennyiben lesz ilyen, ismertetjük a horvát közvéleménnyel."

Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ