RSS Feed

Kémkedő orosz diplomatát utasított ki Szlovákia

mti - 2018. 12. 05. 19:30:52 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szlovákia kiutasított egy Oroszország pozsonyi nagykövetségén szolgálatot teljesítő orosz diplomatát novemberben arra hivatkozva, hogy a diplomáciai státuszával összeegyeztethetetlen hírszerzői tevékenységet folytatott - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Peter Pellegrini szlovák kormányfő megerősítésére hivatkozva szerdán. Oroszország válaszul szintén kiutasított egy diplomatát.

Az orosz külügyminisztérium közleményében barátságtalan lépésnek nevezte a pozsonyi vezetés döntését.
    A tárca állásfoglalásában, amelyet a Ria Novosztyi orosz hírügynökség idézett bejelentette, Moszkva a kölcsönösség alapelvét követve fog választ adni.
    A szlovák miniszterelnök az esetről korábban elmondta: a még november 22-én kiutasított személy Oroszország pozsonyi nagykövetségén, annak védelmi hivatalában teljesített szolgálatot.
    Kifejtette: a diplomatát azért utasították ki, mert a szlovák katonai hírszerzés információi szerint olyan, Szlovákia és a NATO érdekeivel szembeni hírszerzési tevékenységet folytatott, amely nem volt összeegyeztethető a diplomáciára vonatkozó bécsi egyezménnyel, és így nemkívánatos személlyé vált az országban. Hozzátette: a kiutasított diplomata 48 órát kapott arra, hogy elhagyja az országot, s ezt meg is tette.
    A szlovák kormányfő az eset kapcsán újságíróknak azt mondta: Pozsony politikai irányultsága egyértelmű, euroatlanti, ugyanakkor Oroszországgal szabályszerű kapcsolatai vannak.
    Szlovákia tavasszal nem csatlakozott azokhoz az európai országokhoz, amelyek a Szkripal-ügy kapcsán orosz diplomatákat utasítottak ki, azonban konzultációra hazahívta a moszkvai szlovák nagykövetet.


Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ