RSS Feed

NATO-főtitkár: támogatják Bosznia tagsági akciótervét

mti - 2018. 12. 05. 17:43:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A tagországok külügyminisztereinek sikerült konszenzusra jutniuk arról, hogy a szövetség kész elfogadni Bosznia-Hercegovina NATO-tagság felé vezető útja kezdeti állomásának egyikét jelentő, politikai, gazdasági és védelmi reformra fókuszáló, első éves nemzeti tervének (ANP) benyújtását - közölte Jens Stoltenberg Brüsszelben szerdán.

A főtitkár a kétnapos NATO-külügyminiszteri tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta:  a szövetség döntésével lehetővé tette, amennyiben az ország úgy határoz, beléphessen a NATO-ba vezető kapun. A NATO nyitott az új tagok felvételére, de ez bizonyos hozzájárulásokkal és kötelezettségekkel jár - húzta alá.
    "Az első éves nemzeti program fontos eszköz, amely segítheti az országot NATO-tagsághoz szükséges politikai, gazdasági és védelmi reformok végrehajtásában" - mondta Stoltenberg.
    Információk szerint a szövetség akkor aktiválja a 10 éve felfüggesztett tagsági akciótervet (MAP), ha Bosznia-Hercegovina valamennyi védelmi ingatlanát, azaz laktanyáit, lőtereit és katonai repülőtereit teljes egészében nyilvántartásba veszi.
    Arra a bejelentésre reagálva, hogy a jövő héten a koszovói biztonsági erőket hadsereggé alakítanák, Stoltenberg elmondta, nem időszerű a döntés, amely ráadásul szembe megy több szövetséges tanácsával és komoly akadályokat gördít az ország euro-atlanti közeledése elé.
    A tagországok véleménye szerint a szerbiai és a bosznia-hercegovinai termékekre kivetett 100 százalékos vám is hátráltatja a Pristina és Belgrád között folytatott párbeszéd sikerét. A főtitkár arra szólította fel mindkét felet, hogy tartózkodjanak a helyzet elmérgesedését okozó kijelentésektől és intézkedések és meghozatalától.
    Mint elmondta, a miniszterek Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének részvételével folytatott megbeszélésükön az afganisztáni misszió megerősítése mellett foglaltak állást. Elfogadott nyilatkozatuk szerin a szövetség arra szólította fel az érintett feleket és a környező országokat, hogy támogassák az afgán vezetésű politikai békefolyamat, és a jövő évben esedékes elnökválasztás sikerét. A NATO a lehető legerőteljesebben elítéli az afganisztáni felkelők és terrorista csoportok által elkövetett erőszakos cselekményeket. Az erőszak minden formája az afgán nép biztonságos és békés jövőjének megakadályozását jelenti - fogalmaztak.
    "A NATO fokozott támogatást nyújt Afganisztánnak, ugyanis továbbra is biztosítani kell, hogy az ország soha többé ne legyen biztonságos menedék a nemzetközi terroristák számára" - mondta a főtitkár.
    A főtitkár elmondta, a tanácskozás résztvevői abban egyeztek meg, hogy jövő év áprilisában külügyminiszteri megbeszélést tartanak az Egyesült Államokban, a NATO alapító okirata, az Észak-atlanti Szerződés, más néven a Washningtoni szerződés 70 évfordulója alkalmából. A NATO tagországok vezetőinek értekezletére pedig az ősz folyamán kerülhet sor - közölte.


Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ