RSS Feed

Búcsúzik a kereszténydemokraták frontasszonya

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 12. 06. 8:25:35 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Búcsúzik a kereszténydemokraták frontasszonya

Szülővárosában, Hamburgban a kormánypárt kongresszusán, már karácsony előtt kiderül, hogy ki lesz a német kereszténydemokraták új elnöke. A 64 esztendős Angela Merkel - aki 2000 óta irányította Adenauer és Kohl kancellár hajdani pártját a CDU-t - a tél küszöbén bejelentette: 2021 után semmilyen posztot nem akar betölteni hazájában.

„Több részletben” távozik a nagypolitika porondjáról – tervei szerint – az NSZK, sőt Európa frontasszonya. Nem állítom, hogy dr. Angela Merkel a „hazai gondok” elől menekül rendszeresen a határon túlra. De feltűnően belevetette magát a külpolitikába (is) az elmúlt hónapokban. A nyár végén Grúziában, Örményországban, Azerbajdzsánban tárgyalt küldöttségével a berlini kancellárnő! Majd régi tartozását - lásd. enyhülő migránsválság - „ledolgozva” a fekete kontinensre röppent. Eszmecserét folytatott a szenegáli államfővel, valamint a ghánai és a nigériai elnökkel is. Szeptemberben Franciaországban, Macedóniában, illetve Litvániában járt a német kormány frontasszony, majd irány ismét Afrika (Algéria)!

Azután az EU-s vezetők ausztriai informális tanácskozásán vett részt. A salzburgi kiruccanást követően két hétig „belpolitizált”, s a német újraegyesítés 28 évfordulóján, október 3-án Jeruzsálembe utazott több miniszterével, ahol hetedik alkalommal szerveztek bilaterális {német-izraeli} kormánykonzultációt. Röviddel később Hollandiában és Belgiumban tárgyalt a hatalmas munkabírású Angela Merkel, majd berlini hivatalában fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt. Emlékezetes, hogy pár hete Isztambult is útba ejtette. Ott az Erdogan-Putyin-Macron trióval randevúzott. Eurázsia kemény legényeivel a szíriai béke lehetőségeiről egyeztetett Frau Merkel, akinek decembere is „sűrűnek” ígérkezik: bel- és külhonban egyaránt! Pláne, hogy az ősszel bejelentette, 2018 végén távozik pártja, a CDU éléről.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ