RSS Feed

A nagykövet édes bosszúja

Dalia László - 2018. 12. 07. 8:00:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A nagykövet édes bosszúja

David Cornstein amerikai nagykövet csalódott,hogy a CEU elköltözik Budapestről, mert hiába próbált közvetíteni a két fél között. A Klubrádiónak adott interjújában úgy maszatol, hogy ez két erős egyéniség, Orbán és Soros vitája volt. Tehát ő kettőzi a felelősséget. Nem is tárgyalt ezügyben csak Gulyás Gergellyel.

Nem irigylem a nagykövetet, hiszen ahogy a The Washinton Post írta, a kudarca azért is kínos, mert az amerikai szenátorok, demokraták és republikánusok a meghallgatásán azzal engedték el Budapestre, hogy megoldja a CEU ügyet, megakadályozza, hogy a magyar kormány kiseprűzze az amerikai egyetemet. És az nem túl meggyőző védekezés, hogy két fél tehet róla, hiszen ő is nagyon jól tudja, a magyar kormány képviselői megegyeztek New York állam képviselőivel, csak éppen nem írták alá a megállapodást. S így persze sántít a nagykövet azon állítása is, hogyha egy asztalhoz ülhettek volna a CEU rektorával és Gulyás Gergely miniszterrel, akkor elrendezik az ügyet. Hiszi a piszi. Na már az óvódás is tudja Magyarországon, hogy ki dönt. 

Cornstein eddig nagyon pozitívan beszélt a magyar kormányról, sőt néhány hete azt nyilatkozta, hogy nem látja veszélyben a demokráciát, s még most sem csak a magyar kormányt hibáztatja a CEU távozásáért. Ám lehetett ez taktika is, de úgy tűnik, ha így is volt, fennakadt a magyar kormányfőn. Ám Cornstein nem vesztette el a türelmét akkor sem, amikor a Klubrádió riportere azt kérdezte, hogy van ennek az ügynek olyan olvasata is, hogy a magyar miniszterelnök legyőzte az amerikai elnököt. Nem is mondott nemet, hanem szerinte van egy olyan olvasat is, miszerint az egyetemisták, a tanárok és maga az egyetem az igazi vesztes. Ezzel az állítással sem lehet vitatkozni. 

Nem is bolygatta tovább a riporter, hogy ki kit győzött le, csak utolsó kérdés gyanánt megkérdezte, mikor találkozik Orbán Trumppal, hogy állnak az előkészületek.A nagykövet, mintha várta volna a kérdést, elmondta, hogy az utóbbi hónapokban több kormányközeli találkozó volt, mint az utóbbi 8-10 évben, tehát az USA jogosan várna cserébe partneri gesztusokat. És amikor majd ezügyben látnak valami előrelépést, javasolni fogja a fehér házi vizitet. Addig viszont nincs mit viszonozni. Kemény szavak, mondta volt az egyik kollégám egyszer piszlicsáré ügyben. A diplomáciában mindez kicsit több, világos üzenet. Úgy tűnik, nem Obama volt az utolsó amerikai elnök, aki nem, fogadta Orbán Viktort.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ