RSS Feed

Hunyadi és a többiek

Dalia László - 2018. 12. 04. 8:00:48 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hunyadi és a  többiek

Meddő vitát néztem valamelyik csatornán, ahol a jobb oldali zsurnaliszta Andy Vajnát cseszegette, mert nem adott pénzt történelmi filmekre, most meg egy olyan Hunyadi filmet pénzelne, amelynek semmi köze a magyar történelemhez. Szász János rendezné a filmet, s nyilván az ő személye sem tetszik a kollégának, hiszen nem éppen kormánypárti.

Kukorelly Endre, ex-LMP képviselő lett volna a vitapartner, de miután a másik csak utálkozott és minősített, s Kukorelly a Hunyadi forgatókönyvet sem olvasta, nem alakult ki párbeszéd. Persze, nem is lehet azzal vitatkozni, aki úgy érzi, hogy küldetése van, és majd ő megmondja a tutit. Mostanában viszont ez a divat, több kormánypárti lap munkatársai is úgy érzik, hogy nekik kell itt rendet tenni, mintha feltámadt volna a Szabad Nép, csak már fél órára sincs szükség, hogy bárkit elkaszáljanak. Ennek az üldözésnek esett legutóbb áldozatul Pröhle Gergely, berlini ex-nagykövet, aki a Petőfi Irodalmi Múzeumban nem harcolt elég keményen a liberálisok ellen, s néhányan bejutottak. Menesztették is és ezen felbátorodva újabb és újabb akciók indulnak, hogy a puhákat is földbe döngöljék, mert amikor elfogy az ellenség, vagy csak már nem jut neki újság, rádió, tévé, akkor a saját berkein belül is keresi a vátesz az ellenséget, s ebben az ügyben kiváló elődöket lehet követni. Elég, ha Rákosi elvtársra gondolunk, akinek ugyancsak voltak álmatlan éjszakái, amikor már házon belül is kereste  az ellenséget.

Az önjelölt komisszárok idejét éljük, s egyelőre ugyan csak a kultúrában és az oktatásban próbálgatják az erejüket, de ahogy Bródy mondaná, "Lesz ez még így se", vagyis ha már Vajna sem tabu, akkor jöhetnek a puhány kormánypárti csúcskáderek is. Vajna még vív némi hátvédharcot, elvégre ő mutatta be Schwarzeneggert a vezénylő tábornoknak, sőt el is vitte hozzá, tehát ő nem egy mezei nagykövet, akit egy-két cikkel el lehet intézni. És a TV2 is vitézül jeleskedik, néha még az M1-en is túl tesz libsi üldözésben, tehát nehogy már egy-két ifjú firkász mondja meg egy fineszes amcsi-magyar producernek, hogy hol van az Úristen. 

A nagy kérdés persze mindig az, hogy ki mozgatja a díszleteket. Ezek a káderbuktató ötletek születhetnek saját kútfőből, hiszen ahol a kisfőnök maga is elszabadult hajóágyú, ott az ostobaság nagy teret nyer. És a vezér hagyja a gyerekeket játszani a homokban. Mosolyog, amikor új játékot találnak ki, s ha kedvére való, rábólint. Legalább ez ügyben nem neki kell ötletelni, önként és dalolva megteszik a műveletlen talpnyalók.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ