RSS Feed

Történelmi légibemutató

Mihály Judit - 2018. 12. 03. 17:00:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Történelmi légibemutató

Az Emirates, Etihad, flydubai és Air Arabia légitársaságok közös kötelékben repüléssel ünnepelték az Egyesült Arab Emírségek 47. nemzeti napját és tisztelegtek az Egyesült Arab Emírségek alapító atyja, Őfelsége Zayed sejk emléke előtt.

A lenyűgöző kötelékben repülést 11 repülőgéppel mutatták be: egy flydubai Boeing 737 MAX 8 (Zayed 1), egy Air Arabia Airbus A320 (Zayed 2), egy Etihad Airways Airbus A380 (Zayed 3) és egy Emirates Airline Airbus A380 (Zayed 4), valamint az Egyesült Arab Emírségek légierejének hét Al Fursan műrepülő gépének részvételével. A világon most elsőként fordult elő, hogy ezek a repülőgéptípusok együtt repüljenek formációban.

A flydubai légitársaságtól Adrian Smith kapitány, az Air Arabiától Nadhem Al Hamad kapitány, az Etihadtól Richard Dyson kapitány, az Emirates-től pedig Abbas Shaban kapitány részesülhetett abban a megtiszteltetésben, hogy a légi bemutatóban részt vevő repülőgépeket irányíthatta. Az Al Fursan csapatot pedig Nasser Al Obaidli alezredes vezette.

A légi bemutatóról

A részletekig menően megkoreografált lépcsőzetes formációs repülés ma reggel, helyi idő szerint 10 órakor vette kezdetét, amikor a repülőgépek felszálltak a Dubai World Central Al Maktoum Nemzetközi Repülőtérről. Amint a repülőgépek beálltak a 2 000 és 5 000 láb közötti repülési magasságra és 1 000 lábas vertikális repülési távolságra, a formációs repülés megkezdődött. A gépek egymáshoz igazították sebességüket és a formáció nyomvonalára fordultak. Ezután az összes repülőgép a saját helyére süllyedt, a függőleges repülési távolságot 300 lábra csökkentve.

A ‘Year of Zayed’ formációt 1 000 láb repülési magasságon és 210 csomóval vezető flydubai gépet az Air Arabia gépe követte 1 300 láb repülési magasságon. A következő az Etihad légitársaság kétemeletes A380 repülőgépe volt 1 600 lábas repülési magassággal. Végül pedig az Emirates légitársaság gépe érkezett meg a legmagasabb, 1 900 lábas repülési magasságon. A hét Al Fursan műrepülőgép pedig nyíl alakzatban érkezve az Egyesült Arab Emírségek nemzeti zászlójának színeit tükröző füstcsíkokat húztak maguk után.

Precíz tervezés és irányítás

Míg a hibátlanul végrehajtott formációs repülés egyszerű feladatnak tűnhet, a bemutatót több mint öt hónapig tervezték annak összetettsége és a bemutatón résztvevő repülőgépek magas száma miatt. Az Egyesült Arab Emírségek Légiközlekedési Hatósága a bemutató teljes útvonalán ideiglenesen lezárta a teljes légteret az áthaladó forgalom elől.

2018. november 8-án próbarepülést végeztek a formáció tagjai. A próbán két helikopter, valamint egy Aero L-39 Albatross kísérőgép is részt vett, hogy lefilmezhessék a kötelékrepülés minden részletét.

VÉGE
Az Emirates-ről 

1985-ös megalapítása óta több mint 500 nemzetközi díjjal ismerték el az Emirates Airline azon törekvését, hogy páratlan minőségű szolgáltatásokat nyújtson.

A légitársaság gyorsan és folyamatosan növekszik – átlagosan évi 20 százalékot meghaladó ütemben –, és az elmúlt 25 évben folyamatosan nyereségesen működött. Pénzügyi szempontból önfenntartó és független. Az Emirates a 2017-2018-as pénzügyi évben 58.5 millió utast szállított, és 762 millió dollár adózás utáni eredményt ért el.

Az Emirates központja Dubajban működik, a világ azon néhány városának egyikében, amely a „Nyitott Égbolt” szabályozást követi, és több mint 120 légitársaságnak biztosítja a szabad és tiszta versenyt.

A 270, egytől-egyig széles törzsű repülőgépből, köztük 14 teherszállító gépből álló flottája a világ legfiatalabbjai közé tartozik. A légitársaság 2020-ig a flotta méretét a duplájára kívánja növelni. Az Emirates 247 új repülőgépének leszállítása folyamatban van, listaáruk több, mint 100 milliárd dollár.

Az Emirates járatai 157 célállomásra repülnek, a világ 85 országában; Európában, Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, a Közel-Keleten, Afrikában, az indiai szubkontinensen és az Ázsia-Csendes-óceáni térségben. 

Az Emirates code-share megállapodást kötött a következő légitársaságokkal: Air Malta, Air Mauritius, Alaska Airlines, Bangkok Airways, Copa Airlines, Flybe, Japan Airlines, Jet Airways, JetBlue, JetStar Airways, JetStar Asia, Korean Air, Malaysia Airlines, Oman Air, Qantas, Siberia Airlines, South African Airways, TAP Portugal, Thai Airways International, TGV Air (SNCF), West Jet, Linhas Aéreas Inteligentes S. A. (GOL), Jetstar Pacific; valamint a Trenitalia vasúttársasággal. 

Az Emirates Airline része az Emirates SkyCargo és a Destination & Leisure Management (D&LM), amely a Wolgan Valley Resort & Spa-t, az Emirates Holidays-t, az Arabian Adventures-t és a Congress Solution International-t működteti. A légitársaság az Emirates Csoport tagja, amely magába foglalja a dnata, a Mercator, a Transguard és az EmQuest társvállalatokat.  

További információ: www.emirates.com


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ