RSS Feed

A Rátgéber modell

Dalia László - 2018. 11. 30. 8:00:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Rátgéber modell

Pécsett felépült a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, már használják is, a kollégium is megtelik lassan, hiszen szerte az országból jöhetnek a nebulók, sőt még határom túlról is. Rátgéber László, a legendás pécsi edző álmodta meg az akadémiát, s úgy is húzták fel, ahogy elképzelte. Hogy aztán miért nem az ő nevét viseli, s miért lett ez is nemzeti, az Isten sem tudja.

Egy kis stadiont sem tudtak volna 2 és félmilliárdért felépíteni, kosárlabdára viszont elég volt. Európában nem sok hasonló van, Spanyolországban, Franciaországban és Belgiumban működnek efféle intézmények, de azok sem ilyen komplexek. A nagycsarnokban három pályát lehet leválasztani, s minden pályán hat palánk van, hogy edzés közben 12 gyerek dobálhassa a labdát felváltva. Ha nagy meccs van, a mobil lelátókkal akár 2 ezer néző is befér, s miután előbb-utóbb NB I-es csapatuk is lesz, szükség lesz a mobilokra is. 

Rátgéber bejárta a világot, volt pécsi, moszkvai és isztambuli edző is, mindenhol feljegyezte, amit érdemes volt. Így hát praktikusabb akadémiát egy tudós csapat sem állíthatna fel. Ahogy belép a játékos a csarnok folyosójára, egy szekrénybe bepakolhat, szemben az öltöző, zuhanyzóval és amikor onnan kilép, már egy ajtó választja el a küzdőtértől. S ez jellemző minden zugra. A csarnok háta mögött három épületben helyezték el az edzői szobákat, a kollégiumot, külön lány és fiú szakasszal, társalgókkal, ebédlővel és konyhával. A kollégisták napi ötször étkeztetést kapnak, s busszal járnak be a városba, iskolába. Az egyik gimnáziumban (Babits) kosárlabda osztály is van, de nem kötelező oda járni. Mindenki választhat az érdeklődésének megfelelő iskolát, s abban is biztos lehet, hogy az akadémia azon lesz, tovább tanulhasson a pécsi tudomány egyetemen. Rátgéber filozófiája szerint ugyanis nemcsak élsportolókat nevelnek, hanem derék embereket is. Nem mindenkiből lesz profi sportoló, de azokat sem hagyják elveszni, egy életpálya modellt kínál a Rátgéber szisztéma.

Öt évig dolgozott Rátgéber mester a modellen, az utolsó másfél évben a tervezőkkel és kivitelezőkkel, s amikor rákérdezek, hogy nincs-e hiányérzete, csak mosolyog. Mutatja az elektromos szekrényt, amit az ő szobájába szereltek fel. Zúg. Jövő héten elköltöztetik egy másik helyiségbe, ahol senkit nem zavar. Amúgy minden működik, mindennek van gazdája, még a portás is nyugdíjas kosaras, ide Détárit is beengednék, ha Pécsett kosarazott volna. Beszélgettem egy bajai sráccal, egy budapesti és egy zentai lánnyal. Mindnyájan luxusnak nevezték az akadémiát, a kollégiumot. És persze mindhárman profi játékosok szeretnének lenni. Egyikük már játszik is az NB I-ben. 

Rátgéber azt mondja, sok rossz történt vele, de a szenvedélyt nem tudták kiölni. Büszke az akadémiára és tele van energiával. Azt tartja, hogy a győzelem és a vereség múlandó a sportban is. Ha viszont mindent kiadtál magadból és úgy veszítessz, akkor emelt fővel gratulálhatsz az ellenfelednek. Ezért is hiszem el neki, hogy nem a siker a cél. Egy-egy jó játékos magától is terem, ahhoz nem kell akadémia, nincs szükség a Rátgéber szisztémára. Nem is lesz mindenkiből NB I-es, válogatott játékos, de esély van rá, hogy megváltoztassák a kosárlabda kultúrát, s edzők, játékvezetők, menedzserek, sportvezetők szülessenek. És Rátgéber sem akar holnapután az irodájában üldögélni, hanem visszamegy a pályára, talán újra felépít Pécsett egy nagycsapatot.
 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ