RSS Feed

Ejnye-bejnye, Majka!

Regös István - 2018. 11. 28. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ejnye-bejnye, Majka!

Azt írtam a közelmúltban, hogy szinte valamennyi televíziós csatornán főznek. Nagyon sok érdekes bejegyzést kaptam az olvasóktól, köztük sok aranyosat is. Az egyik kedvencem Pásztor Hajnalkától érkezett Tolcsváról, aki nemcsak kedves lány, hanem jó humora is van. Azt írja, hogy csak azért főznek mindenütt, mert azt akarják tudatni velünk, tudatlanokkal, hogy mindenki megy a levesbe!

Azt válaszoltam neki, hogy ebben az esetben velünk rosszul járnának, mert túl csípősek lennénk. Jött is a viszontválasz Hajnitól, vagy a torkukon akadnánk! Manesz Soltész István minderre ráduplázva azt üzente: „Ezek azt hiszik, hogy lefőzhetnek minket… Sok levesnek sok az aljadéka!” Általában egyetértettek velem abban, hogy ezek a műsorok idejétmúltak, s valóban abbahagyhatnák őket, mert sajnos, el kell ismerni, egyre több az éhező és egyre kevesebb az étel.

Három a hatalom

Abban viszont tévedtem, hogy a főzés lenne a fő folyam. Valójában a televíziózás átalakult, majdnem azt is mondhatnám, hogy értelmetlen, műveltségromboló mozgóképsorrá: ki jobban, ki rosszabbul énekversenyez, megpróbálja utánozni a nagyokat, vagy valamilyen túlélési show-ban vesz részt, ami olykor megér egy misét, mint például a Survivor esetében. Erről a műsorról egyébként amúgy is készülök írni, mert szerintem az egész élet egy rohadt nagy survivor. Ha mindehhez hozzátesszük a főzőműsorokat, nincs több gond, mert a megrögzött nézők belesüppednek a fotelba, jobb kezükben egy korsó sör, bal kezükkel szotyoláznak és teljesen mindegy, férfi vagy nő-e a néző. Állítólag valamikor öt-hat éve próbálkoztak azzal, hogy ilyen főzővetélkedő, éneklő műsorral egy időben Csehov-darabot közvetített az egyik kultúrcsatorna (mert akkor még volt ilyen). Kiderült, hogy szinte mindenki túlélőzött, főzött vagy énekelt, persze csak, mint néző, a szegény Csehovnak alig akadt lelkes híve. Pedig, ha jól meggondolom, bármelyik Csehov-darab van olyan jó, mint Majka.


Illemtanóra

Ez a fiatalember úgy viselkedik a képernyőn, mintha minimum ő fedezte volna fel a váltóáramot. Teljesen mindegy, honnan indult, Ózdról, vagy éppen Lillafüredről, a lényeg az, hová érkezett. Valamelyik ValóVilág című műsorból keveredett elő, ahonnan azóta is sok ValóVilág- hős kelt ki az egyik kereskedelmi televízió tojásából. Igen, egyetértek azzal, hogy létezhet pozitív diszkrimináció, mert ez abban segít, hogy akik nem kapták meg a sorstól ilyen-olyan okból a művelődéshez, a tanuláshoz való lehetőséget, ráadásul tehetségesek, mint Majka, kapjanak segítséget. Hát, ha valaki hozzájutott ehhez a lehetőséghez, az éppen Majka, becsületes polgári nevén, Majoros Péter. Jelenleg is több, úgynevezett vetélkedőt vezet vagy zsűrizik, mindegyiket ügyesen, viszont sokszor eltúlozva teszi. Pedig még sokat kellene tanulnia! Hiszen a jobbján ott ül napjaink egyik legtehetségesebb színésze, Stohl András, akiben több szakmai alázat van, mint az összes műsorvezetőben vagy zsűritagban együttvéve. Ez a Majka-fiú kinyilatkoztat, a mellette ülő zsűritársak pedig folyamatosan önmagukat szórakoztatják és nem a közönséget. Elnézést a kifejezésért, de sokszor harsányan röhögnek. Ismerik azt a történetet, hogy társaságban valaki elmond egy viccet, majd hahotázni kezd a saját poénján, csupán a körülötte lévők néznek értetlenül maguk elé? Így vagyok a rángatózó Till Attilával is, a magát popkirálynak vélő Majkával egyetemben.


Hol van itt a sztár?

A Sztárban sztár című műsorban csak az a sztár az igazi, akinek előadják a dalát. Persze tudjuk, Elvis Presley-t lehet utánozni, csak utolérni nem, de ezt csupán egy naiv néző várhatja el. A legutolsó adásban az egyik énekesnőnek, Völgyesi Gabinak, Cher jelmezébe kellett bújnia. A színésznőként Oscar-díjat is elnyert csodálatos Cher dalait több millióan hallgatják az egész világon, nagy bátorság kell tehát a színpadon való megjelenítéséhez, ami persze nem tilos. Völgyesi Gabi önmagát is felülmúlva tökéletesen jelenítette meg az amerikai énekesnőt. Megható volt, ahogyan a produkciója után fogadta a tapsokat, rokonszenvet keltett kulturált viselkedése. S mit mondott erre a mi ítészünk, Majka, aki mindenek felettinek érezte magát? „Hát tudod, ki kell jelentenem, hogy többszörösen lilát hányok ettől a Chertől!” Eszembe jutott, lehet, hogy sört akart mondani és talán egy kicsit sokat is ivott az adás előtt. A sok sörtől pedig talán nem ismerte fel Chert. Na, de félre a poénkodással, Majka nem ér ennyit! De hogy ne legyen senki, egy szerkesztő vagy rendező, mert valaha még ők is léteztek, aki megtanítja ezt a fiatalembert kulturáltan viselkedni? Hogy ne Stohlnak nevezze a neki Stohl András művész urat vagy ne Liptainak, mint a túrót, ezt a bájos, kedves színművésznőt? Tudom, a válasz az, hogy ott a távkapcsoló, ha elégedetlenek vagyunk. Jó, de akkor mire való a televízió előfizetési díj?Fotó: Németh András Péter
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ