RSS Feed

A nemzethy divatguru Komlóskán

Csontos Tibor - 2018. 12. 02. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A nemzethy divatguru Komlóskán

Trendi kifejezéssel élve, stratégiai megállapodás született a magát korábban nemzethy divattervezőnek tartott Herczeg Zoltán divatkreátor és a sárospataki járáshoz tartozó Komlóska kormánypártiból függetlenné lett polgármestere, Köteles László között. Utóbbi "véd- és dacszövetséget" emleget, amely szembe kíván szállni a "ránk erőltetett rendszerrel". A szembeszállás terepének ezúttal az öltözködés ígérkezik: a komlóskai polgármester és népdalkör tagjai például a Herczeg Divatház cuccait viselik majd.

Azt mondja Köteles polgármester a stratégai megállapodásról beszámoló Népszavának, hogy jó érzés neki, ha az általa személyesen ismert tervező ruháját viselheti, mi több, pályázati forrásból hamarosan a komlóskai népdalkör tagjai is Herczeg-modellekben léphetnek majd fel. S mivel arrafelé a népdalkörök a nyári szezonban falunapokon turnéznak, még az utazóruhájukat is megtervezi a divatguru. A felek arra is gondolnak, hogy a közmunkások sem adják alább: ők ugyanúgy Herczeg-féle modelleket viselhetik majd közmunka közben. Ezzel az elképzeléssel mindössze az a bibi, hogy a közmunkások szerte az országban csak a vonatkozó rendeletben meghatározott forgalmazó munkaruháját viselhetik a bakancstól a kantáros nadrágon és pólón át a munkáskabátig. A helyi önkormányzati dolgozókra nem vonatkoznak ilyesféle központi rendelkezések, a tervek szerint ösztönzik is majd őket arra, hogy Herczeg Zoltán kreációit viseljék. 

A divat Herczege először azzal tűnt fel, hogy a nemzeti dohányboltok dizájnját felhasználva többek között Nemzeti Apa, Nemzeti Anya, Nemzeti Diák, Nemzeti Nyugdíjas, Nemzeti Paraszt, Nemzeti Munkanélküli, Nemzeti Dohányos feliratú szériapólókat tervezett két évvel ezelőtt. Bevallotta, ez a nemzeti pólósdi nem éppen fajsúlyos divattervezői teljesítmény, inkább valamiféle nemzeti poénnak szánta. Amire sokan voltak vevők, a rackajamos Ferenczy György például Nemzeti Szájharmonikás, Tornóczky Anita Nemzeti Állatvédő  szövegű pólót rendelt tőle. A magát örök ellenzékinek tartó Herczeg kiderítette, hogy miután a "nemzeti" jelző használata sértő és büntethető lehet, ezért inkább a "nemzethy" változatot használja. Eleddig nem keresett meg politikusokat, igaz, mivel Vadai Ágnessel együtt járt a közgazdaságtudományi egyetemre, tervezte, hogy megkínálja a baloldali pártokat a nemzeti póló poénjával, de ebből semmi nem lett. Vigaszként rövid ideig Tarantino egyik legkedveltebb karakterszínészének, a hollywoodi sztárnak, Michael Madsennek tervezhetett ruhákat. 

A szerencsi születésű Herczeg Zoltán végül is a közeli Komlóskán keveredett a politikába azáltal, hogy a falumegújítás magyar bajnokának tartott zempléni település polgármesterével szövetkezett. Egy mintafalu első emberével, aki büszke arra, hogy ők hozták létre az első falusi bölcsődét, ott működik az ország legkisebb iskolája és adóparadicsomnak is számítanak, s most itt ez az ugyancsak úttörő jellegű együttműködés a magyar designerrel. Amiről persze még nem tudni, mire lesz jó. Igaz, a kölcsönös ideológiát már kitalálták hozzá. "Ha egy magyar divattervezőtől veszek öltönyt, inget, akkor magyar munkahelyeket védek meg" - így a polgármester. "Ha valaki tudatos vásárló és fogyasztó, annak nem kérdés, hogy inkább egy falusi termelőtől veszi meg a kolbászt vagy a jó minőségű húst, mintsem a multik polcairól" - imigyen pedig a divattervező, aki a megállapodás értelmében majd buzdítja a barátait, hogy a helyi termelőktől vásároljanak élelmiszert. Mindketten illúziókat ringatnak, de azt legalább nemzethyleg is rokonszenvesen. 
Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ