RSS Feed

Még nem ért véget a dráma

mti - 2018. 11. 26. 17:10:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Még nem ért véget a dráma

A nemzetközi sajtó hétfőn egyöntetűen úgy értékelte az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépéséről (Brexit) a hétvégén kötött megállapodást, hogy azzal lezárult egy fontos fejezet a folyamatban, de még nem értek véget a nehézségek.

     A német lapok közül a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemelte, hogy "a Brexit-dráma még nem ért véget", de a kilépési megállapodás, illetve a jövőbeli kapcsolatokról szóló politikai megállapodás elfogadásával lezárult "egy újabb felvonás az izgalmas, de sajnos tragikus színjátékban", amelynek eddigi fordulatai arra utalnak, hogy "a Brexitnek végül csak vesztesei lesznek, a La Manche-csatorna mindkét oldalán".
    A liberális Süddeutsche Zeitung hangsúlyozta, hogy "a La Manche-csatorna nem óceán", vagyis Nagy-Britannia és az EU a Brexit után is közel lesz egymáshoz, és meglehet, hogy a britek többsége ismét közeledik majd az EU-hoz. 
    A tagállamok a tárgyalások során "váratlanul egységesnek és erőseknek bizonyultak", ami kellő "szuverenitást" biztosíthat ahhoz, hogy előmozdítsák ezt a közeledést. Az "EU-nak mindig nyitva kell állnia a britek előtt", akkor is, ha "vendégként" vagy akár "ismét tagként" akarnak kapcsolódni a közösséghez - írta a Süddeutsche Zeitung.
    A konzervatív Die Welt hangsúlyozta, hogy a folyamatnak koránt sincs vége, és három különböző kimenetele lehetséges. Az egyik az, hogy Theresa May miniszterelnöknek sikerül elfogadtatnia a megállapodást a brit törvényhozás alsóházában. Országa így még évekig szorosan kötődik majd az EU-hoz , de tagsági jogviszony nélkül, vagyis "csatlóssá lefokozott státuszban" tölti el ezt az időszakot. 
    A második lehetőség, hogy a "keményvonalasoknak sikerül a felkelés May ellen", de vállalniuk kell, hogy hazájuk megállapodás nélkül távozik az EU-ból, ami "káoszt okozna, gazdasági válsággal, tömeges munkanélküliséggel és azzal fenyegetne, hogy a keményen baloldali Jeremy Corbyn átveszi a hatalmat". 
    A harmadik lehetőség egy újabb népszavazás, ezúttal a "Brexit-exit" ügyéről, a kiválási folyamat leállításáról, amelynek révén "a britek és az EU is kezdhetné az egészet elölről" - írta a Die Welt.
    Az ABC című, konzervatív spanyol napilap szerint az elfogadott megállapodás világos példája a "kisebb rossznak", hiszen az alternatíva egy rendezetlen, törvényes alapokat nélkülöző válás. A szerző hozzátette, hogy az Egyesült Királyságnak soha nem lehet jobb kapcsolata az Európai Unióval annál, mint amit a teljes jogú tagság jelentett.
    A lap szerint Spanyolország számára a legnagyobb megszerzett előny az, hogy a britek távozásával az uniónak már nem kell egyenlő távolságot tartania Gibraltár ügyében, mint ahogy tette azt eddig két tagállamának vitájában.
    Az El Mundo című liberális napilap amputáláshoz hasonlította Nagy-Britannia távozását, amely az EU-t kevésbé erőssé és befolyásossá teszi a világban. Az uniónak mélyrehatóan meg kell újulnia, vissza kell szereznie lendületét, vissza kell térnie arra az ösvényre, amely a nagyobb integráció és együttműködés európai álma felé vezet, egy mozdonyként működő francia-német tengellyel, és amelyben Spanyolországnak is alapvető szerepet kell játszania - írta a lap, hozzátéve, hogy ezt a lehetőséget az ország vezetőinek ki kell használniuk.
    A La Repubblica című olasz napilap azt hangsúlyozta, hogy a megállapodás aláírását követően Theresa May számára még nehezebb lesz a játszma a brit parlamentben. "Most jön a neheze: Európa után Londonnak is igent kell mondania a Brexit-szerződésre" - írta lap. Úgy vélte, a britek még sokáig a Brexit "varázslatában" fognak élni, amíg rá nem döbbennek arra, hogy az EU-kilépéssel nem előnyt szereztek, hanem "történelmi kárt" okoztak maguknak. 
    A szintén olasz Corriere della Sera elemzése szerint a Brexithez a szigetországba érkező "ellenőrizetlen migráció" vezetett. A napilap B-tervről írt, amellyel Norvégia példájára az Egyesült Királyság az európai gazdasági övezet tagja maradhatna. 
    Az Il Messaggero című lap a római brit nagykövetet idézte, aki szerint a Nagy Britanniában tanuló olasz diákok helyzete 2020-ig nem változik. A La Stampának Nagy Britanniából nyilatkozó olaszok viszont félelmeiknek adtak hangot, hangsúlyozva, hogy a Brexit bünteti őket, és attól tartanak, hogy vízumot kell majd kérniük. Az olasz sajtó emlékeztetett, hogy az Egyesült Királyságban 700 ezer olasz él és dolgozik.
    A francia lapok szomorúságuknak és sajnálatuknak adtak hangot kommentárjaikban.
    See you soon (Hamarosan találkozunk!) - olvasható angolul a Libération címlapján. "Mi más mondható, amikor két jó barát elválik, letörölve gyorsan egy könnycseppet, hogy elrejtse a bánatot?" - írta a baloldali lap, amely szerint "furcsa válás, amikor mindkét fél sír". "Franciaország és Nagy-Britannia több mint egy évszázada barátok, a legszörnyűbb megpróbáltatásokban és a békében is. Négymillió francia és brit döntött úgy, hogy a másiknál él" - emlékeztetett a lap, amely úgy vélte, hogy a Brexitet támogatók "hazugságok árán kezdeményezték ezt az őrületet, és most a La Manche-csatorna mindkét oldalán mindenki tapasztalja, hogy a kemény Brexit mindkét fél érdekeibe beleütközik". A megállapodással a lap szerint Nagy-Britannia úgy marad bent a közös piacban, hogy olyan szabályokat kell ezentúl betartania, amelyeket nem vitathat meg. "A szuverenizmus hülyesége: vissza akarták venni az ellenőrzést, és végül többet veszítettek belőle" - írta a Libération. A konzervatív Le Figaro arra hívta fel a figyelmet, hogy "a neheze most következik", az európai vezetők nem akarták Theresa May feladatát továbbnehezíteni azzal, hogy a dokumentumcsomag esetleges brit parlamenti elutasításáról szóljanak, pedig Brüsszelben mindenki ettől tart, ezért most "a nagy bizonytalanság időszaka következik". 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ