RSS Feed

Merkel méltatása

Mogyorósi Géza - 2018. 12. 03. 8:00:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Merkel méltatása

A Német Lapkiadók Szövetsége (VDZ) novemberben magas elismerésben részesítette a kancellárnőt. Berlinben a jordán királyné nyújtotta át Angela Merkelnek az idei "Goldene Victoria" díjat eddigi politikai összteljesítményéért. Vajon Magyarországra is eljutott a hír? Nálunk a kormányközeli lapok leginkább csak ekézik a kancellárnőt.

A két asszony, Angela Merkel és Rania Al Abdullah régi ismerősök. Legutóbb pár hónapja, a német kormányfő közelkeleti látogatásakor találkoztak. A kancellárnő és a jordán uralkodó hitvese, ha külcsínben nagyon is különböznek, humanista beállítottságuk, szerénységük, nemzetközi dialógus keresésük összeköti őket. S a menekültügy kapcsán még szorosabbá vált a harcok sújtotta Szíriával szomszédos monarchia és az NSZK viszonya. Rania Al Abdullah 2015-ben Merkeltől vehette át „Walther-Rathenau“-díjat, most pedig fordított volt a szereposztás.

Külön érdekesség, hogy a lapkiadók 35 centis „Arany Viktória” szobrocskáját röviddel azután kapta - az őt méltató királynétől - a kancellárnő, hogy az 18 év után közölte: távozik a Kereszténydemokrata Unió (CDU) éléről. A belföldi sajtó szinte egyhangúlag úgy vélekedik, hogy az EU legnépesebb államának frontasszonya lassan – tervei szerint 2021-ben – visszavonul a nagypolitika porondjáról. Bejelentése inkább tiszteletet, mint meglepetést keltett a 28 esztendeje újraegyesített Németországban. Az újságírók körében is! Leszámítva a kárörvendő szélsőradikálisokat (AfD) még az ellenzéki pártok is méltatták Merkel eddigi tevékenyéségét – ha hibázott is néha. Gyűlölködni, (szotyit) köpködni errefelé nem divat!

A 2005-ben hatalomra került, most 64 éves Merkel utódjáról a CDU élén karácsony küszöbén döntenek: több (ön)jelőlt is van a posztra. Nem kizárt, hogy aki átveszi a hajdan konzervatív, mára elszocdemesedett, meggyengült „középpárt” gyeplőjét az akár kancellár(nő) is lehet majd a 83 milliós jóléti birodalomban. Ja, és Brüsszeltől Budapestig sem lehet közömbös, hogy az Európai Parlament széksoraiban (a Fidesszel közösen) a Néppárt frakcióban ücsörgő német kereszténydemokratákat ki vezérli majd?!

Nem mellesleg az első kitüntetett hölgy, Merkel előtt a "Goldene Victoria" nagybecsű díjat olyan férfiak vehették át, mint Franz Beckenbauer, Helmut Kohl, Henry Kissinger és Mihail Gorbacsov – micsoda névsor!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ