RSS Feed

Mindenütt főznek

Regös István - 2018. 11. 24. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mindenütt főznek

Lassan díjat fogok kitűzni annak a tévénézőnek, aki talál olyan csatornát főidőben, ahol ne főzzenek. Főznek az RTL-en reggel, délben és este. Főznek a TV2-n, a Duna Televízióban, a körzeti televíziókban. Az egész ország egy hatalmas konyha. Főznek gyerekek, művészek, főznek VIP-nek kikiáltott ál-celebek. Hatalmas mellek lógnak a fazékba, hajkoronák szállnak az ételek fölött. Mindenütt főznek, és mindenhol versenyeznek.

Halálra vált versenyzők négyrét görnyedve lesik a séf-istenek szavát, soha életükben nem voltak olyan boldogok, ha egy rántást megdicsérnek. Pedig a déd-dédanyjuk jobb ételt főzött egy fakanállal és egy vaslábassal, mint ezek a kreálmány ételek. Lassanként nem tudom, hogy egy sárgarépa-zellerszobrot kell faragniuk vagy egy ehető marhapörköltet, fasírtot vagy rántott húst. Akkor derült ki, hogy ez az egész hamis, amikor felnőtt emberek egy tükörtojást képtelenek voltak megsütni.


Talán csak Borbás Marcsi

Talán egy ilyen főzőcskés műsor van, ami megközelíti a hétköznapi emberek ízlését. Létezik egy Borbás Marcsi nevű tévés lány, aki úgy mozog már a képernyőn, mintha ott lakna. Ezért aztán rikítóan elüt a többi „főzőcske, de szörnyűség” műsoroktól. Természetes közegének tartja a parasztházakat. Nem is tartja, hanem velük együtt él. És ha a paraszti élet bemutatása mellett akad egy jó étel, azt úgy mondja el, ahogy neki mondta el anyukája, nagymamája. Általában olyan ételeket javasol, hogy a nézőnek nem kell anyagilag tönkremennie, ha megfőzi. Ezekben a „VIP-kedő” műsorokban pedig, legalábbis én, azt sem tudom, milyen fűszereket használnak, milyen alapanyagokból sütnek, főznek, és hogy a lényeget mondjam, hol lehet kapni és mennyiért. Mert amikor iszonyú nagyképűséggel megalkotnak egy-egy ételszobrot, aztán egy villával széttúrva beleesznek, jobb érzésű embernek felfordul a gyomra. Aztán fanyalognak egyet-kettőt, elmondják, hogy nem elég pörgősen dolgoztak a konyhában a versenyzők. Jó lenne, ha beleállnának a küzdelembe és nem kevernék össze a tojássárgáját a fehérjével. Mert jaj, annak, aki ezt megteszi! Repül a konyhából kedves szavak kíséretében: „Tedd le a kötényt és most azonnal hagyd el a konyhát!” Ilyen ma egy külföldi műsorokat utánzó magyar gasztrokonyha hangulata. Aztán ötven tévékonyha ötven szakácsa (azért sem séf!), meg ez a több tucatnyi versenyző kreálmánya mindenki szeme láttára dől a szemétbe.


Főznek és mások éheznek

Belenéztem három-négy ilyen csoda konyhaműsorba, közben összeszedtem a szemetet és észrevettem, hogy legalább tíz-tizenöt deka olyan étel maradt meg a hűtőszekrényben, amiről elfelejtkeztem. Volt ott kenőmájas, párizsi, egy-két vékony szelet sonka, ami hozzákerült a háziszeméthez és elindultam vele a kukához, hogy kiöntsem. Másnap reggel viszik el a szemetet, ezért este kikészítjük a kukát. Akkor vettem észre, hogy a kuka fedele nyitva és derékig benne van egy ember. Amikor meghallotta lépteimet, úgy rántotta ki a fejét, hogy még koppant is a kuka fedelén. Tágra nyílt szemmel rám nézett, szemlátomást éhes volt. Szégyelltem, de megkérdeztem, maradt tegnapról tíz-tizenöt deka felvágott és egy fél kenyér is, odaadhatom-e neki? Azt már nem is tettem meg, hogy felajánlom, hozok bentről frisset is. Mint az éhes vad, a feléje nyújtott nejlonzacskót kikapta a kezemből és sietős léptekkel eltűnt a sarkon. Amikor visszaértem a lakásba, éppen véget ért a „Főzőcske, de gazdagon” című műsor. Hát ez van, gondoltam, ilyen a világ! Kár!Fotó: Németh András Péter
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ