RSS Feed

Dízel dráma

Mogyorósi Géza - 2018. 11. 21. 8:00:23 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

  Dízel dráma

Éppen 105 esztendeje annak, hogy Rudolf Christian Karl Diesel - a róla elnevezett motor atyja - máig rejtélyes körülmények között, Anglia felé hajózva eltűnt a fedélzetről. A német szülőktől Párizsban világra jött mérnök találmányát napjainkban sokan átkozzák.

Bizonyára Önök is értesültek róla, hogy Porsche emblémával már nem gyártanak dízel autókat, s bizony a többi márkáért sem tolonganak a vevők, a pár esztendeje még imádott – takarékos, strapabíró – erőforrással. A 160 esztendeje született műszaki zseni, Rudolf Diesel halála legalább annyira rejtélyes, mint találmányának 21. századi sorsa. Az Európai Unió legmotorizáltabb tagállamában, ahol a járműpark mintegy harmada dízel üzemű, különösen fáj a polgároknak, hogy a családtagként babusgatott autójukról kiderült, hogy „zabigyerek”. Büdös, kártékony és az „anyakönyv” is hamis. Hiszen hatalmas eltérés van a dízel verdák „hivatalosan tesztelt” károsanyag kibocsájtása és a forgalomban – az utakon – mért adatok között.

Több német nagyváros egyes utcák dízelmentessé tételétől várja 2019-ben a levegőminőség javulását. A kb. 15 millió érintett jármű tulajdonos egyszerre tart közlekedési eszköze rapid értékvesztésétől és attól, hogy korlátozzák mozgásterét. Októberben - túl későn - „észbe kapott” a berlini szövetségi kormány és bejelentette, hogy van receptjük a bajok kezelésére. Hm. Személyesen Angela Merkel kancellárnő, úgy mint hajdani, bonni környezetvédelmi tárcafelelős és fizikus is vétkes abban, hogy vélhetően euró milliárdokat buknak az adófizetők, miközben a körülhízelgett – lásd. Magyarország – autóipar nem kapkodja el a dízel modellek korszerűsítését, cseréjét.

S itt érdemes túlpillantani az NSZK határain! Mert a német kereskedők már régen rájöttek arra, hogy külföldön nem annyira finnyásak az emberek. A megunt, pár éves gépkocsik üzlete „olajozottan” működik. Noha azt gondolhatnánk, hogy főleg a hajdani KGST tagállamok „szegény” autósai csapnak le a használt dízel típusokra, a bajnok Itália, Ausztria és Franciaország. Vagyis a legnépesebb EU birodalomból a déli szomszédokhoz vándorolnak a környezetszennyező autók. Pont oda, ahol a legszívesebben vakációznak a turizmusban (is) világbajnok németek. Szívás! 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ