RSS Feed

Löw, a túlélő

Mogyorósi Géza - 2018. 11. 13. 8:00:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Löw, a túlélő

A bő 7 millió tagot és 25 ezer labdarúgó egyesületet tömörítő DFB {Deutscher Fußball-Bund e. V.} vezetősége úgy tűnik, a franciák elleni vereség (2:1) dacára sem tervezi a szövetségi kapitány, Jogi Löw menesztését. Tény, hogy a német srácok Párizsban szívvel-lélekkel játszottak.

Aki szemmel követi az Európai Unió legnépesebb tagállamának politikai eseményeit és sporttörténéseit, az komoly párhuzamokat fedezhet fel. Mert ugyebár a magyar kormányfő bajor cimborája, a keresztényszociálisok (CSU) örökifjú vezére, Horst Seehofer azután is posztján marad, hogy az októberi tartományi választásokon pártja leszerepelt. Az Angela Merkellel (CDU) permanensen kakaskodó CSU elnök és egyben szövetségi belügyminiszter a sport „gazdája” is az NSZK-ban. S így azt kell látnia, hogy régiójában az FC Bayernnek éppúgy nem megy a foci, mint „nagyban” a német válogatottnak. De ettől még edző marad Münchenben Nico Kovac, miként „stabilan” őrzi helyét a keresztényszociálisok élén Seehofer, a lúzer DFB teamnél, pedig Löw. Hm.

Mint emlékezetes, a nyári vébé kudarc ellenére szövetségi kapitány maradhatott Európa legszebb hajú trénere. Fiatalított csapata az ősszel eddig négy meccset játszott, 6:3-as negatív gólaránnyal. Megáll az ész! (A „berni csoda” '77-ben elhunyt atyja, Sepp Herberger forog a sírjában.) Miközben a belföldi sportsajtó egy része úgy véli, hogy vannak előremutató változások, rengeteg drukkert nem varázsolt el a németek idei teljesítménye. A (frissen világbajnok) franciákkal gólmentes volt az első, koraőszi fűnyírás. Az októberi visszavágón tízenegyessel szerzett előnyt a vendéggárda, de a házigazdáknak is büntetőt ítélt a bíró, s a szerencsétlenkedő Manuel Neuer hálóját kétszer rezegtették meg az ügyes francia fiúk.

Jobban ízlett a sör pár hete, Löwék második rangadója alatt. NSZK-Peru 2:1. S akkor most végre győznie kellett volna a német válogatottnak! De nem! A hollandok és a franciák ellen sem lépett pályára a török ősökkel büszkélkedő Mesut Özil, miként Mario Gómez García – német anya, spanyol apa – sem veszi fel többé a négy csillagos válogatott mezét. Sóhaj és kérdőjelek: 2019-ig még hányan dobják be a törülközőt az NSZK-ban? Az már világos, hogy Sami Khedira is kimarad a DFB őszi-téli kűzdelmeiből. A német-tunéziai állampolgárságú, colos srácért, a Juventus Turin snájdig középcsatárért persze nem nem kell aggodnunk – fogunk még hallani róla. Miközben Amszterdamban (3:0) és Párizsban (2:1) is kikaptak a germán legények, legközelebbi két meccsükön – hazai pályán – az oroszok és a hollandok ellen, novemberben illene végre megállítania Löwnek a vereségszériát, különben „karácsonyi meglepetésként” akár lapátra is tehetik.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ