RSS Feed

Kháron ladikján a politika

Csontos Tibor - 2018. 11. 09. 8:00:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kháron ladikján a politika

Ezt a filmet egyetlen televíziós csatornájuk sem fogja bemutatni. Nemhogy a tulajdonaikban lévők, de még a hozzájuk közeliek is tartózkodnak majd attól, hogy levetítsék. Mert halomra gyilkolná az eddigi sugallataikat. Ez a film sok más mellett morális dilemmába ringatja, szinte már erkölcsi válság szélére sodorja a nézőt, márpedig a morális dilemma, az erkölcs mint olyan, mostanság sokfelé ismeretlen fogalom. Ez a film a kontinensünk szégyenbélyegét ragasztja a homlokunkra. Ez a film nem is elsősorban a szerencsétlenekről szól, hanem rólunk, a szerencsésekről szól.

A játékfilm címe Styx. Wolfgang Fischer forgatta 2018-ban, a Berlinalén három díjat zsebelt be és azonmód bekerült az Európai Parlament által ajánlott három film közé, melyek az idei LUX Filmdíjért versenyeznek és amelyek az unió huszonnégy hivatalos nyelvén feliratozva kerülnek ezekben a napokban az európai mozikba. Budapesten szerdán vetítették az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Styx az Atlanti-óceánon haladó, majd idővel megtorpanó jacht fedélzetén játszódó kamaradráma. Egy orvosnő lelkiismereti tusája. Kilencvennégy perces sűrítménye mindannak, amit a menekültválság jelent és jelenthet még a kontinensünknek. Időszerűbb játékfilm még soha nem játszott a luxos mezőnyben. 

A negyvenes mentőorvosnő, Rike elhatározza, hogy Asa Gray nevű jachtján Gibraltárból elhajózik a Brazília és Afrika partjai között majd' félúton fekvő Ascension nevű szigetecskére, amelyen Darwin a botanikus barátaival mindenféle növények betelepítésével szinte megteremtette a Paradicsomot. Rilke jellemzően a jachtját is az egyik botanikusról nevezte el, s az Asa Gray fedélzetén egy kiadós éjszakai vihar után arra a látványra ébred, hogy egy migránsokkal zsúfolt öreg halászbárkát ringatnak a hullámok. Ki-ki a maga paradicsomába tart: az afrikaiak északra, Rike délre. Hiába keres rádiókapcsolatot a hajóval, melynek utasai közül a jachtját meglátva többen a vízbe ugranak és úszva indulnak felé. Rike vészjelzéssel bombázza az étert, mondván, ez a hajó nem halad, hanem sodródik, a parti őrség segítségét kéri, hogy mentsék meg a menekülteket, de nem történik semmi. Miközben a polgári tengeri védelem az elsődleges feladatuk. Sőt utasítják, hogy ő se avatkozzon bele. Egy közelben haladó teherhajó kapitánya közli vele, ha segít neki, elveszítheti az állását. Mindeközben Rike kimenti a jachtja felé úszó tizennégy éves fiút, Kingsley-t, akinek könyörgésére sem hajlandó közelebb menni a halászbárkához, hiszen mit is kezdhetne a hajójára felkapaszkodni akaró mintegy száz menekülttel. 

Rike az Édent keresi, de közben a pokolba jut. Segíteni szeretne, a menekülteknek is ő jelenti az egyetlen reményt, de tehetetlen. Mindemellett orvos is, aki az emberi élet mentésére esküdött fel. A körülmények folytán tehetetlennek kell lennie egy olyan, végsőkig kiélezett, rendkívül drámai helyzetben, mely helyzetről az illetékes hatóságok kimondva sem kívánnak tudomást venni. S mire megérkezik a segítség, sokan nem élik túl a hajótöröttként hányódást. Rike pedig magába roskadva nézi, hogyan emelik ki a holttesteket az óceánból, s úgy viszik a halottakat, miként alvilág folyóján, a Styxen, a Sztüx folyó túlpartjára vitte ladikján a holtak lelkét Kháron, az alvilág révésze. Rike nem hajlandó válaszolni a parti őrség tisztje által nekiszegezett kérdésekre, amelyek pedig már a "nyomozáshoz" tartoznak, miként erre felhívják a figyelmét. Mindaz pedig, ami a hősnőjével és a vízbe fúlt sok szerencsétlen menekülttel történt, azzal Wolfgang Fischer filmje az európai befogadási politika lehetetlen helyzetére figyelmeztet. Arra, hogy mintha már a helyzetet kezelni képtelen politika is ott ülne Kháron ladikján. 

Fotó: luxprize.eu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ