RSS Feed

A náci vezér profi építésze

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 11. 09. 8:00:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A náci vezér profi építésze

A birodalmi Führer gigantikus építészeti elképzeléseit makettbe álmodó és részben megvalósító Albert Speer (1905-1981) fiatalon lett náci párttag (NSDAP). A német mérnök két évtizedet töltött rács mögött.

Tavasszal emlékeztünk meg a második világháború (európai) befejeződésének 73. évfordulójáról. Adolf Hitler (1889-1945) röviddel korábban öngyilkos lett, s a nürnbergi perben számos halálos ítélet született. A „szerencsésebbek” letöltendő szabadságvesztéssel megúszták, hogy komoly szerepet vállaltak a náci eszmék megvalósításában. A Führer gigantikus építészeti elképzeléseit makettbe álmodó és részben megvalósító Albert Speer jó húsz esztendőt töltött rács mögött.

Bő félévszázada az NSZK-ban megjelent 600 oldalas visszaemlékezésében ezt olvasom az 1931-ben az NSDAP-hez csatlakozó legény és a nemzetiszocialista párt kapcsolatáról: „Teljesen drámaiatlan elhatározás volt. Akkor és mindörökre nem annyira egy politikai párt tagjának tekintettem magam: nem az NSDAP-t választottam, hanem Hitlert, akinek megjelenése az első találkozáskor szuggesztív hatást tett rám és attól kezdve nem tudtam tőle szabadulni. A rábeszélő ereje, a cseppet sem kellemes hangjának sajátos varázsa, idegenszerű inkább banális viselkedése, csábító egyszerűsége mellyel a problémák bonyolultságát megközelítette – ez mind összezavart és megigézett” – írja a sötét démonnal való találkozásáról a mérnök. Albert Speer 1981-ben egy londoni szállodában hunyt el. Fia is sikeres építész lett!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ