RSS Feed

A felesleges légió

Dalia László - 2018. 11. 11. 8:00:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A felesleges légió

Olvasom a sportközgazdászt a sportlapban, hogy milyen üdvös a 12 csapatos OTP Ligában a 114 légiós jelenléte, hiszen más bajnokságokban sincs kevesebb külföldi. No, az angol, a spanyol vagy német ligát aligha merném összehasonlítani a magyarral, de lelke rajta. És ugyan mi haszna ebből a magyar focinak, amikor a fiatalok nem jutnak játékhoz és a légiósok többsége semmivel sem jobb, mint a hazaiak?

Két jó példát emlegetnek, a Videotonba leigazolt bosnyák Hodzicot, akinek 2 millió euró volt az ára, és az ukrán Petrjakot (FTC). Mondhatnék még néhány nevet, de sokkal többen vannak, akik elfocizgatnak, miközben a magyar ifik elöl veszik el a helyet, akik játéklehetőség híján könnyen elkallódhatnak. Az FTC volt edzője, Doll például több német és portugál játékost igazolt, akik sose igazolták vissza, hogy tudnak focizni. A Kisvárda esete, ahol 19 légiós van,  pedig már-már röhejes. Majdnem minden játékos külföldi, de egyikük sem nagyon villog. Természetesen a csapat sem. Hogy egy brazil játékos, hogyan kerül a keleti határszélre, ahová magyar játékos sem szívesen igazol, az rejtély vagy inkább azt sejteti, hogy nem nagyon kell senkinek. Én már azt sem értem, hogy egy magyar csapat miért igazol külföldi kapust, amikor legalább háló őrökben erősek vagyunk, még ők a leginkább exportképesebbek. Mégis jelenleg 10 külföldi kapust alkalmaznak a magyar klubok. 

Egy jó szerb, horvát vagy ukrán játékos egyébként sem Magyarországra tart, hanem Nyugat-Európába. Az ukrán Petrjak is csak kölcsönben van, míg a bosnyák Hodzicnak, aki jelenleg a legértékesebb Magyarországon pedig ugródeszka, ahogy hajdan Besicnek is az volt. Azon persze nem csodálkozom, hogy a külföldiek szeretik Magyarországot, és nagyon jól érzik itt magukat. Még azon sem lepődöm meg, hogy a magyar bajnokság színvonalát is dicsérik, mert hát miért is csepülnék, ha itt játszanak? Itt jók a pályák, jó a pénz és nem rúgják le őket, nem lökdösik, mint a szerb, horvát vagy ukrán pályákon. Itt Böde a király, aki ha jó kedve van, rúg két gólt, de nem véletlenül nem lépte át a határt, egy külföldi bajnokságban ez a produkció kevés lenne. Ettől persze még lehet válogatott, ahogy az arab és pénzspecialista Dzsudzsák is. Mindenki azzal főz, ami van.

A sportközgazdász szerint a 37 országból érkezett 114 légiós megfelel a magyar futball adottságinak, mert szerinte azon az úton járunk, mint a lengyelek, idehozunk külföldi játékosokat, akiket aztán haszonnal továbbadunk. Kétségtelen, ez a lengyeleknél működik, nálunk viszont nem. Talán 3-4 nevet tudnék az itt megfordult 500 légiósból mondani, akin valamit keresett a magyar klubja. A sportlap botcsinálta szakértője nem aggódik a magyar akadémisták miatt sem. Elintézi annyival, hogy "a tehetség utat tör magának". Szerinte a magyar klubok a lukakat tömködik be a külföldi játékosokkal. Ezek után csak azt kérdezném meg a sportközgazdász úrtól, hogy miért költünk súlyos milliárdokat futball akadémiákra, ha már ki sem próbáljuk a fiatalokat. Vajon miért van szükség 12-13 légiósra azoknak a magyar kluboknak, akiknek akadémiájuk van? És hogy lehet, hogy az egyetlen magyar kupacsapat, a Mol Vidi viszont beéri tíz légióssal?

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ