RSS Feed

NDK-fülbevaló szórta fényeit

Csontos Tibor - 2018. 11. 12. 8:00:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

NDK-fülbevaló szórta fényeit

Volt egyszer egy NDK. A Német Demokratikus Köztársaság. A Trabant- és Wartburg-matricákról DDR. A rejtett ellenkezés művészetének országa, ahol könnyű volt elsajátítani a lavírozást a szemtelen gondolatok és a fegyelmezett együttműködés között. Miként Maxim Leo, a Volt egyszer egy NDK című családtörténet krónikása jellemezte ezt a képződményt, amelyben többféleképpen lehetett élni és amely negyven év után a berlini fal lebontásával lett egyszeriben semmivé.

Nekünk persze anno semmi bajunk nem volt az NDK-val, olcsón utaztunk oda, olcsón laktunk, olcsón ettünk és ittunk, már az odaúton a Mitropa büfékocsiban is. Jó pénzért dolgozhattunk, egy havi fizetésből megvolt a Praktica fényképezőgép, de sokan ott keresték meg az álommotornak számító MZ Trophy vagy éppen az Unitra szalagos magnetofon árát is. Köszönhetően a szocialista segítségnyújtás ideológiai alapján létrejött magyar-endékás államközi szerződéseknek, melynek nyomán több ezer magyar fiatal dolgozhatott a testvéri keletnémeteknél. A fineszesebbek kedvező áron utazhattak az Interflug járatain az ugyancsak testvéri Kubába, s  nagyon jó volt a piros útlevéllel minden gond nélkül átmenni Nyugat-Berlinbe, nem csupán azért, hogy meglássuk a berlini fal kipingált oldalát is. Oda persze nem vittünk eladni Bac spray-t, Amo szappant, téliszalámit, melyekért viszont a keletnémetek odáig voltak. Nekünk - Cseh Tamást idézve -  az NDK-fülbevaló szórta fényeit. S persze, hangosan és bőséggel csilingelt az endékás pénztárgép a meghívott magyar pop-rock együtteseknek, táncdalénekeseknek is.

Minderről persze nem esik szó Maxim Leo Volt egyszer egy NDK cím, élvezetes történelmi olvasmányt kínáló megamonológjában, csupán az " endékás íz" miatt szedegettem össze a fenti mondatfoszlányokat.  A szerző három nemzedéken keresztül visz bennünket időutazásra, hogy felidézze, milyenek is voltak az endékás hétköznapok az iskolákban, a munkahelyeken, az otthonokban - ahol ha már tízen összegyűltek, államellenes megmozdulásnak számított -  az utcákon és persze az agyakban, a lelkekben. Maxim Leo sajátos bédekker hősévé teszi édesanyját, az újságíró Annét, édesapját, a művész Wolfot, a francia ellenállásban részt vett újságíró Gerhard nagyapját és a másik nagypapát, a változatosság kedvéért az egykor a Wermachtban szolgáló Wernert. Az ő pályájuk, sorsuk válik főszereplővé, rajtuk keresztül barangolhatunk az NDK társadalmának térképén és tudjuk meg, miként is működött ez az államképződmény. Miként volt képes színre vinni ez az ország a szocializmus nagy színjátékát ennyi évtizeden keresztül. 

Az ország, amelyben a kollektíva volt az uralkodó és amelyben a személyiséget akarták felszámolni. Az ország, melynek egyik állampolgárismeretek óráján a tanár azt magyarázta, hogy a nyugatnémet Udo Lindenberg nevű énekesegyik dalát azért tiltották be az NDK-ban, mert fasiszta tartalmú. Azt énekli ugyanis a keletnémet főtitkárról, Erich Honeckerről, hogy bőrdzsekibe bújik és a vécén nyugati rádióadót hallgat. - Ez egyértelmű utalás a Gestapo tisztjeinek bőrkabátjára és ugye, ezt a náci dalt nem akarjuk hallgatni - mondta a tanár. Az ország, melynek egyik könyvtárának Méregterem becenevű helyiségében őrizték a tiltott könyveket többek között Trockijtól, Buharintól, Szolzsenyicintől. Az ország, melyben még 1982-ben is tartottak káderellenőrzést, ami a hívő elvtársak rutinszerű gyónását jelentette. Az ország, ahonnan egy keletnémet fiatalnak Nyugatra eljutni olyan volt, mintha Erich Honeckernek punksérója lett volna. S ha mégis eljutott, azt látta, hogy mindenki jól öltözött és olyan illat van, mint a nyugati árukat kínáló endékás dollárboltban, az Intershopban. Miután pedig Nyugatról hazament az NDK-ba, olyannak látta az országot, mintha valaki kiszűrte volna onnan a színeket. A keletnémet fotópapíron, mintha a Nyugaton készült fotók is fakóbbak lettek volna...

E remekbe szabott keletnémet családtörténet arról is szól, hogyan lehetett leráznia Stasit, mennyire lehetett fájdalommentesen alkalmazkodni a rendszerhez, miként tülekedtek a pincérek a vendég körül, aki megkérdezte, fizethet-e nyugatnémet márkával. Mintha csak tegnap lett volna mindez. S mintha az NDK-fülbevaló még szórná a fényeit. Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ