RSS Feed

Rettegve futni nem érdemes

Regös István - 2018. 11. 07. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Rettegve futni nem érdemes

Milyen szomorú, ha félned kell attól, amit szeretsz. A közelmúltban egyre többször olvastunk arról, hogy már lakott területen is megtámadnak egyedül futó nőket. Nagy visszhangot váltott ki országszerte, amikor néhány éve magányosan futó nőre támadt egy undorító véglény. Ki lehetett találni mocskos szándékát, amit még azzal is megtetézett, hogy brutális módon elvette a fiatal nő életét.

Ennek a kétségbeejtő gyilkosságnak egyik következménye volt, hogy egyik pillanatról a másikra félni kezdtek a futást kedvelő nők. Valóban szörnyű, ha éppen attól kell félnünk, amit annyira szeretünk. Gondoljunk csak bele! Egy kemény napi munka után boldogan készülünk a felüdítő, kora esti futásra. Magunkra kapjuk a futóruhát, felhúzzuk a jól bejáratott sportcipőnket és még csak nem is gondolunk arra, hogy valahol, valaki leshet ránk. Több mint orvgyilkos az, aki nemcsak megerőszakolja (a „csak” itt nem kicsinyítő szó), hanem brutálisan meg is öli áldozatát. Amióta az országos visszhangot kiváltó soroksári gyilkosság történt, sok minden megváltozott. 

Az egyik legszörnyűbb dolog

Mostanában, amikor a nők kényelmes futócuccokba öltözve futáshoz készülődnek, már nem felhőtlenek a gondolataik. Bizonyosan eszükbe jut, hogy az első ilyen jellegű gyilkosság óta többször is megtámadtak magányosan futó nőket. Ezek az aljas, rendkívül veszélyes emberek már lakott területen, fényes nappal is elkövettek ellenük hasonlóan erőszakos cselekményeket. Nehéz lehet úgy futni, hogy az ember folyamatosan, jobbra-balra kapkodja a fejét, olykor hátrafelé is néz és már egy reccsenő ágra is összerándul a gyomra. Legutóbb is egy futóedzést tartó nőt rántott le a földre baromarcú támadója, aki „csak” megerőszakolni akarta. Férfiaggyal is úgy gondolom, hogy a nemi erőszak az egyik legszörnyűbb dolog, amit nő ellen el lehet követni. A nemrégen megtámadott futónő segítségért kiáltott és mintha mindez egy mesében történt volna, megjelent a férje, aki igazi férfihoz méltóan lerángatta a földre a támadót és teljes erejével védelmezte a feleségét. A véglény pedig elmenekült a helyszínről, de néhány órán belül elfogták. Én biztosan nem engedném ki többet a börtönből.


Fuss bátran!

Valóban szomorú dolog, ha attól kell félnünk, amit nagyon szeretünk. Márpedig tízezrek és tízezrek szeretnek futni, mert egészséges, feszültségoldó és csodálatos időtöltés. Vajon lehet-e ilyen helyzetben védekezni? Egyik kolléganőm mindennap fut. Amikor a történtekkel kapcsolatban megjegyeztem, hogy egy paprikaspray jó védelmi eszköz lehetne, azt válaszolta, ha valakire hátulról ráugranak, és a földre lökik, mire elő tudja kapni a spray-t, addigra ezek az állatok a testi erejüket kihasználva szinte a földbe döngölhetik áldozatukat. Ráadásul nem lehet úgy futni, hogy folyamatosan arra koncentráljunk, fut-e mellettünk vagy mögöttünk valaki hátsó szándékkal. Egyesek azt ajánlják, hogy futás közben például ne használjanak fülhallgatót, mert így nem hallják a környező zajokat. Ha lehet még valamit javasolni, azt mondanám, ha csak módjuk van rá a futóknak, fussanak párban vagy csoportban. Mert mégsem várhatjuk el, hogy minden futót óvjon egy rendőr, de azt igen, hogy akit egy-egy ilyen eset után elfognak, arra a legszigorúbban sújtson le a jog, hogy egy életre elmenjen a kedve a nők molesztálásától. Addig pedig a nők ne féljenek, ezután is fussanak kedvükre, mert tudom, hogy a nők bátrak és a félelmüket legyőzheti az egészség szeretete, a futás öröme.Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ