RSS Feed

50 Gyémánt

Dalia László - 2018. 11. 07. 12:13:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

50 Gyémánt

Gyémánt László portréfestő is, vagy főleg az. Mióta létezik a Premier című lap, minden számhoz készít egy portrét. S a százból válogatott kötetbe Kárpáti Tamás főszerkesztő ötvenet, persze a hozzávaló írásokkal. Szép kis gyűjtemény, Darvas Ivántól Eszenyi Enikőig, Makk Károlytól Szabó Istvánig és Jiri Menzeltől Somló Tamásig.

 A portré persze különleges területe a művészetnek, Gyémánt szerint, ha ránézel, tudnod kell, ki az, akkor is, ha egy sort nem olvastál róla. Velazquezt emlegeti, aki udvari festő volt, de rangja is volt, s még IV. Fülöp is tisztelte annyira, hogy modellt üljön. Manapság erre nehéz rávenni a művészeket, ezért Gyémánt fotókat is készít. Ám fontosabb a beszélgetés, hogy személyesen is megismeri az alanyát és így a végén fejben megkomponálja a képet, a fotók pedig majd segítenek. A festők régóta használják ezt a módszert, már Munkácsy is bevetette a fotómasinát. 

A portréfestőnek nincs félnivalója a fotótól, Gyémánt szerint ugyanis a fotós csak szerencsés esetben kapja el azt a pillanatot, amit a festő megkomponálhat. És az sem baj, ha a lefestett művésznek néha nem tetszik önmaga, mert szebbnek vagy jobbnak képzeli magát, mint amit a portré elárul.”Természetesen nem egyformán viszonyultam mindenkihez, egy-két órát eltöltöttek a műteremben, én főleg hallgattam őket és közben elkészült a fejemben a kép. A fotók utóbb legfeljebb segítettek, hogy mit akarok kiemelni vagy elhagyni. Kállai Ferencnél viszont leblokkoltam. Olyan mély beszélgetésbe bonyolódtunk, a gondolatai miatt filozófiai terepre tévedtünk, hogy zavarba jöttem. Készítettem ugyan fotókat, de aztán azokból semmi sem állt össze, félre is tettem és emlékezetből festettem meg.” 

Portrét nem lehet rutinból festeni, ez Gyémánt rögeszméje. S ezért a festészet legizgalmasabb vidéke a portré, mert nem lehet megállni a  felszínen, le kell írnia az embert, akit megtalált, amit ő meglátott benne. Néha ez valóban istenkísértés, viszont nagyszerű dolog, hogy olyan emberekkel ismerkedhet meg, akikkel egyébként is szívesen találkozott volna, de hát az utcán nem szólítaná le őket. Nem is merné, mert hát, ahogy ő mondja, ahhoz kicsit gyáva.  Néhányukkal barátságot is kötött. „Benedek Miklós meglepett, inkább ő kérdezett engem, minden érdekelte, hogy mit festek, mit gyűjtök. Ezért is mondom, hogy a portréfestészet nem illik bele a kánonba, nincs annál érdekesebb, mint találkozni más művészekkel, beszélgetni velük, belesni egy másik világba. Én is több leszek általuk…”


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ