RSS Feed

Mónika balladái

D.L. - 2018. 11. 06. 17:08:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mónika balladái

A Romengo együttes az utóbbi hónapokban bejárta a világot, Európában Németországban, Franciaországban és Dániában világzenei fesztiválokon léptek fel, többek között a Frankfurti Operában és a Berlini Filharmonikusok koncerttermében.

 A mexikói Cervantino, a malaysiai Rainforest world music fesztivál, valamint a koreai Sory fesztiválra is hivatalosak voltak. A következő albumuk majd szeptemberben jelenik meg. A  Romengo 2018 októberében Gipsy Kings előzenekaraként lép színpadra. Énekesnőjük, Lakatos Mónika Romanimo című albuma viszont már az utcán van, amely a World Music Charts Europe világzenei ranglista 4. helyéig tornázta fel magát.

Mónika első szólólemeze is Nagyecsedhez vezet vissza, az oláh cigányok zenéjéhez, s a dalok többsége, ahogy Rostás Mihály Mazsi, a Romengo vezetője és Móni férje mondja, nagyon-nagyon régi. Többségük lassú és ritmustalan. Ezek a balladák az oláh cigány kultúra intim pillanatait idézik meg, s Mónika szerint a zenészek többsége úgy gondolja, hogy „ez túl sok”, nehéz megemészteni. „Ezt persze csak mi cigányok gondoljuk, hogy ehhez cigánynak kell lenni, de értik ezeket a cigány körön kívül is. Sírni és mulatni mindenki tud. Nálunk viszont a bulik ezek eléneklésével zárulnak, s a vendégek is átveszik, ők is éneklik.”

A tradicionális oláh cigány dalok javát Mónika édesapjától, Lakatos Géza Józseftől tanulta, aki két felvételen hallható, ahogy Mónika nagynénje, Lakatos Klára,” Lulugy” is. A dalok gyakran szülőkről, testvérekről szólnak, s olykor a dalok mögé bújva mondtak ki dolgokat, mert így bátrabbak voltak. Mazsi mondja ki, hogy 100 százalékig Mónikáé a lemez, az ő lelkületét tükrözi. Az album maga is gyönyörű, akár a muzsika, Balla Demeter és Farkas András fotói gazdagítják.

 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ