RSS Feed

Tizenegy óra álmodozás Ravel és Debussy zenéjével

Tossenberger Adél - 2018. 11. 05. 13:00:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tizenegy óra  álmodozás Ravel és Debussy zenéjével

Egy teljes nap, tizenegy koncert, maratoni zenei élmény, és két ikonikus zeneszerző. Ravel és Debussy közül mindig választani kell: ha felmerül, ki a nagyobb, ki a népszerűbb, ki a franciább, illik letenni valamelyikük mellett a garast. A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös maratonján erre semmi szükség – felváltva élvezhetjük a két komponista műveit egy teljes napon át.

Ismét egy alkalom, amikor nem csak egy koncert törtrészéig merülhetünk el egy-egy zeneszerző világában. Rengeteg érzékiség, benyomás, hangulat és szín bomlik ki egyetlen nap alatt. A Müpa és a BFZ közös, immár tizenkettedik zenei maratonjának alaphangulatát első fellépőként az Amadinda Ütőegyüttes határozza meg, a Debussy által nagyra tartott jávai és bali gamelán zenével színesítve a klasszikus repertoárt. Ezután a MÁV Szimfonikusokkal hajózunk tovább Debussy Tengerén Csaba Péter vezényletével, az Egy faun délutánját pedig a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában hallhatjuk Hollerung Gábor értelmezésében. Hangversenyükön a Noktürnöket a Pro Musica Leánykar közreműködésével játsszák. 

A Concerto Budapest Keller András vezényletével Debussy Boldog szigetéről az Elsüllyedt katedrálisba repít, a Pannon Filharmonikusok pedig a Daphnis és Chloé mellett Ravel balkezes zongoraversenyével készülnek, amelyet az Európában és Amerikában is rendszeresen turnézó, Liszt Ferenc-díjas Balog József játszik. A maratoni napot hagyományosan a koncertsorozat művészeti vezetője, Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar zárja, többek között Ravel Bolerójával.

A gyerekek a Lúdanyó meséiben merülhetnek el, a kamarazene szerelmesei pedig olyan előadókat hallgathatnak meg a Müpa Fesztivál Színházában, mint a sokszoros díjnyertes hegedűművész, Kelemen Barnabás és az argentin zongoraművész, José Gallardo, a kultikus zenepedagógus és zongoraművész, Rados Ferenc, vagy a nemzetközi kritika szerint is „tehetséges és elragadó” fiatal francia mezzoszoprán, Chloé Briot (képünkön), akit az ugyancsak francia Vincent Balse kísér zongorán. A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai is készülnek egy kamaraprodukcióval, melyben a fuvola és a hárfa egyaránt fontos szerepet kap. 

A BFZ és a Müpa közös maratonján korábban Csajkovszkij, Bach, Beethoven, Bartók, Mozart, Schubert, Dvořák, Stravinsky, Mendelssohn és Schumann, Brahms, legutóbb pedig Leonard Bernstein voltak a főszereplők. 

A fenti programok mellett az Üvegteremben a nap során a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói adnak ingyenes koncerteket, a Müpa Előadótermében vetítések, a Zászlótérben pedig kiállítás várja a maratonra érkezőket.
A maraton napján a Müpában tizenegy, egyenként háromnegyedórás koncertet hallhatnak. A kamaradarabok a Fesztivál Színházban, a zenekari művek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben hangzanak el.
A koncertekre a jegyek 1500 forintba kerülnek, ám aki három előadásra jegyet vált, a negyedikre ingyen mehet be.
A Debussy–Ravel-maraton programja a Müpa és a BFZ honlapján is megtalálható, a jegyértékesítés november 6-án, kedden 10:00-kor kezdődik.
A maraton részletes programja

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 

10.30 Amadinda Ütőegyüttes
Debussy: Danse (Tarantelle Styrienne)
Ravel: Szonatina
Debussy: Pagodes (Estampes 1.)
Jávai és bali gamelán zene
Ravel: Laideronnette, impératrice des pagodes (Ma mère l’oye)

12.30 MÁV Szimfonikus Zenekar
Debussy: 1. rapszódia zenekarra és klarinétra (km.: Ács Ákos – klarinét)
Debussy: A tenger
Vezényel: Csaba Péter

15.00 Budafoki Dohnányi Zenekar
Debussy: Egy faun délutánja
Debussy: Noktürnök (km.: Pro Musica Leánykar)
Vezényel: Hollerung Gábor


17.00 Concerto Budapest 
Debussy: Fantázia zongorára és zenekarra (km.: Berecz Mihály – zongora) 
Debussy: A boldog sziget (Bernardo Molinari átirata)
Debussy: Az elsüllyedt katedrális (Leopold Stokowski átirata)
Vezényel: Keller András

19.00 Pannon Filharmonikusok
Ravel: Daphnis és Chloé 
Ravel: Zongoraverseny bal kézre (km.: Balog József – zongora) 
Vezényel: Vass András

21.00 Budapesti Fesztiválzenekar
Ravel: La Valse 
Ravel: Bolero 
Vezényel: Fischer Iván 

Fesztivál Színház 

11.30 Koncert gyerekeknek
Ravel: Lúdanyó meséi 
Vezeti: Lakatos György

13.30 A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai 
Debussy: Szonáta fuvolára, brácsára és hárfára, L. 145 (137) – Jóföldi Anett – fuvola, Gálfi Csaba – brácsa, Polónyi Ágnes – hárfa
Ravel: Bevezetés és Allegro – Biró Ágnes, Sipos Gábor – hegedű, Gálfi Csaba – brácsa, Sovány Rita – cselló, Jóföldi Anett – fuvola, Csalló Roland – klarinét, Polónyi Ágnes – hárfa
Debussy: G-dúr zongoratrió – Gál Tamási Mária – hegedű, Liptai Gabriella – cselló, Báll Dávid – zongora

16.00 Chloé Briot (ének) és Vincent Balse (zongora) 
Debussy: Les Ariettes oubliées 
Debussy: Nuit d’étoiles 
Ravel: Mélodies grecques 
Fauré: Les Berceaux 
Poulenc: C’est ainsi que tu es
Saint-Saëns: Mélodies persanes 
Satie: La statue de bronze (Trois mélodies) 

18.00 Kelemen Barnabás (hegedű) és José Gallardo (zongora)
Debussy: Szonáta hegedűre és zongorára, L. 140 
Ravel: 2. (G-dúr) szonáta hegedűre és zongorára, M. 77 

20.00 Rados Ferenc (zongora)
Debussy:
La Puerta del Vino (Prelude L. 131/3)
Brouillards (Prelude L. 131/1)
Les tierces alternées (Prelude L. 131/11)
Pour les quartes (Etude L. 143/3)
Pour les cinque doits (Etude L. 143/1)
Children’s Corner (L. 119)
Dr Gradus ad Parnassum
Jimbo’s lullaby
Serenade for the doll
Snow is dancing
The little shepherd
Golliwogg’s cakewalk
“General Lavine” excentric (Prelude L. 131/4)
 “Les fées sont d’exquises danseuses” (Prelude L. 131/6)
La sérénade interrompue (Prelude L. 125/9)

Budapesti Fesztiválzenekar

Fischer Iván saját álmát váltotta valóra, amikor harmincöt évvel ezelőtt Kocsis Zoltánnal együtt megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. Az együttes filozófiájának magva az átélt, igényes muzsikálás és az új utak keresése. A zenekar munkája a kockázatvállalásról, a kezdeményezésről, az eredeti ötletek megvalósításáról szól, amit a közönség vele együtt élhet át. Minden hangverseny élvezetes felfedezőút új horizontok felé, ahol a felcsendülő művek a meglepetés erejével hatnak, mintha először szólalnának meg. Az együttest az új és ismeretlen iránti nyitottság, a kíváncsiság és a részletekre történő odafigyelés igénye vezérli. A zenéhez való innovatív hozzáállás, a zenészek elhivatottsága, a megalkuvás nélküli igényesség eredményeképpen a BFZ – legfiatalabbként – bekerült a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara közé. Kiváló hangversenyeiket, egyedi hangjukat számos elismeréssel jutalmazták. A zenekar két Gramophone-díjat nyert, és Grammy-díjra is jelölték. A világ legjelentősebb hangversenytermeiben elért sikerei mellett fő küldetése, hogy hazai közönségét szezononként több mint hetven koncerttel szolgálja ki. Mindezen túl a BFZ egyre többször lép fel alternatív helyszíneken – idősotthonokban, elhagyott zsinagógákban, kórházakban, nevelőotthonokban, börtönökben és iskolákban –, ahol közvetlen kapcsolatot teremthet közönségével.

Müpa

A Müpa Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye, mely egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat: helyet ad komoly- kortárs, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, új cirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt. A Müpát 2005-ben azért hívták életre, hogy magas színvonalú, minőségi kulturális eseményeket nyújtson széles és igen változatos közönség számára különböző műfajokban. Az intézmény alapvető feladata - a hazai és európai művészeti hagyományok tiszteletben tartásával - az új irányok és irányzatok bemutatása és közérthetővé tétele, úgy az ínyenc, mint a szélesebb közönség számára is befogadható, magas szintű élmény megteremtése. A Müpa a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó művészek előadásain túl új művek létrehozását kezdeményezi és támogatja. Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, a hazai kulturális célok megvalósításában, illetve a magyar előadóművészek nemzetközi megismertetésében. Tevékenysége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké. Mindezt inspiráló, párbeszédet generáló, kérdéseket felvető művészeti eseményekkel és szolgáltatásokkal, az élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával teszi.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ