RSS Feed

Nov. 7.

Mogyorósi Géza - 2018. 11. 10. 8:00:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nov. 7.

Kissrácként bizony nem értettem, hogy miért köszöntjük az 1917-es "nagy októberi forradalmat" a rákövetkező hónapban. Amikor meg már felfogtam, akkor meg az nem volt világos, hogy a mi '56-os "kis októberi forradalmunkat", miért nem ünnepelhettük? Egy dolog volt csak tuti, a bátyám november 7-én elment korizni a Városligetbe.

A 60-as, 70-es években édesapámmal a tévén néztük – fekete-fehérben, majdan színesben, de szinte mindig moszkvai hózáporban – a Vörös téri díszszemlét. Anyám a konyhában serénykedett. Jó ebédhez szól az Internacionálé: „...te éhes proletár!” Szerettem november hetedikében, hogy nem kellett iskolába menni. Még irigykedtem is a szovjet pajtásokra, mert orosz órán azt tanultuk, hogy mínusz 40 fok alatt nekik sem kell magolniuk. Óh, ha néha-néha Pesten is lehűlne az idő! Álmodó ifjúság! Szóval testvérem korcsolya élezése, cipő pucolása már október végén jelezte számomra, hogy hamarosan nyit a Városligetben a jég, s én majd reggeltől bámulhatom az ideiglenesen a Kreml környékén aszfaltot romboló tankokat, masírozó seregeket. Titokban a négy páncélost és a kutyát kerestem a képernyőn, vagy legalább a Tenkes kapitányát,. Netán Stirlitzet, a szovjet „nov. 007”-es ügynököt. „Max Otto von Stirlitz, tiszta fajú árja, északi típus, könyörtelen a Birodalom ellenségeivel szemben, Berlin teniszbajnoka.” Akkoriban a Fradiban eveztem. Sporttárs – gondoltam...

Kamaszként aztán a Kádár-medencében a November 7-e téri randevúk, a Moszkva téri bulik izgattak. Emlékszem 1982-ben két nagy élményem is volt „CCCP”-vonatkozásban. Egyrészt oktatóm Zsiguliján megtanultam (?) autót vezetni és jogsit kaptam. Másrészt röviddel a „nagy októberi” rituálét követően meghalt Leonyid Brezsnyev. Apámmal akkor már nem tévéztünk, de a főiskolánk aranyos, tudományos szocializmust magyarázó tanárnőjét sikerült rábeszélnem, hogy előadás helyett nézzük meg inkább élőben a Kreml fura urának moszkvai búcsúztatását. Mosolyogva bólintott.

Akkor még nem sejtettem, hogy pár esztendő múlva, 1989 novemberében, Nyugat-Berlinben szemtanúja leszek a hruscsovi-brezsnyevi korszak végleges lezárulásának. A falomlás röviddel az NDK alapításának 40. évfordulója után volt, midőn Európában és a tengerentúlon is sokan Gorbacsov stílusváltását csodálták. November 9-e, a német történelemben sokadszor volt fontos dátum. Ám a 20. században utoljára. Szűk 11 hónappal később megvalósult a régi álom, újraegyesült Németország. Az NDK után hamarosan a Szovjetunió, Csehszlovákia és a véráztatta Jugoszlávia is eltűnt a térképekről. Rég volt!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ