RSS Feed

Felújították Pelikán Józsefet, a gátőrt

M. A. - 2018. 11. 04. 8:00:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Felújították Pelikán Józsefet, a gátőrt

Bacsó Péter A tanú című filmjének sikerének titka minden bizonnyal abban rejlik, hogy humorral oldja fel az ötvenes éveket megidéző eseményeket. Ebből az alkotásból a fiatalabbak is átérezhetik a szatíra görbe tükrén keresztül, milyen hangulat uralkodott azokban az években. A kiváló filmszatíra sok-sok évvel a forgatás után, november 8-tól újra a mozikban.

Vérbeli kultuszfilm, mely nemcsak vicces, de legalább ugyanannyira gondolatébresztő is. Pelikán József nemcsak igazi kommunista, aki elvbarátaival küzdelmes éveken van túl, hanem gátőr is, feladatát pedig e téren is lelkiismeretesen végzi. Ebbéli minőségében akad össze egy orvhorgásszal, akiről kiderül, hogy nem más, mint régi harcostársa, jelenlegi miniszter. Csakhogy épp barátja lesz az, aki lebuktatja Pelikánt feketevágás miatt, aminek eredményeként a derék gátőr a börtönben köt ki. A szerencsétlen események ellenére Pelikán a film során később egyre magasabbra tör: egy uszoda és egy vidámpark igazgatását követően egy narancsot termelő gazdaság vezetője lesz. Ám semmit nem adnak ingyen, s egy bizonyos Virág elvtárs sem véletlenül mondogatja neki, hogy egyszer még kérni fognak tőle valamit. Erre végül valóban sor kerül, amikor hogy, hogy nem, éppen miniszter barátja ellen kell tanúskodnia…

Bacsó Péternek a személyi kultusz idején játszódó szatírája a maga korában akkora port vert fel, hogy már bemutatója előtt betiltották, és egy évtizeden át hevert dobozban. Kultfilm státuszát legjobban az bizonyítja, hogy a mai napig idézzük a benne szereplő mondatokat.„Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk!”, „A nemzetközi helyzet fokozódik”, „Az élet nem habos torta!” – és még sorolhatnánk az idézeteket, amelyekről sokan talán nem is tudják, hogy egytől egyig A tanúból származnak.

A Pelikán József, Virág Árpád és Bástya elvtárs szerepét alakító Kállai Ferenc, Őze Lajos és Both Béla színésztriójának, na és persze a forgatókönyvíró-rendező Bacsó Péternek egy kitörölhetetlen, a diktatúra abszurditását pellengérre állító alkotást köszönhetünk, amelynek üzenete a mai napig aktuális.

2012-ben A tanú bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé. A digitálisan, kockáról kockára felújított és restaurált filmet 2018. november 8-ától tűzik ismét műsorukra a hazai mozik.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ