RSS Feed

Erdélyi emlék

Mogyorósi Géza - 2018. 11. 03. 8:00:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Erdélyi emlék

Négyszáz esztendeje kezdődött a véres, s főleg hosszú - bosszú ? - harminc éves háború Európában. S idén centenáriumát köszöntjük a 20. századi nagy / első világégés befejeződésének. A vereség az Osztrák-Magyar Monarchia halálát jelentette.

Van mit tanulnunk! Az éppen száz esztendeje született Nicolae Ceauescu romos, romantikus birodalmába csábít Lucian Boia professzor közelmúltban napvilágot látott kötete. A neves, 74 éves román történész hazája második világháború utáni históriáját eleveníti fel. A román kommunizmus különös története Kolozsvárott jelent meg Vallasek Júlia igényes fordításában. A Koinónia Kiadó 208 oldalas kötete már Magyarországon is megvásárolható. Én Pestről még gimnazistaként jutottam el először a Dracula-Ceauescu duó festői vidékére. Szép, félelmetes, felejthetetlen erdélyi túrázásom anno a 70-es években számos meglepetést tartogatott. Az egyik az volt, hogy megismerkedhettem Bandi bácsival. Bajor Andor (1927-1991) nagyon kedves, jó humorú író volt. Sokat beszélgettünk, nevettünk – sirköve Kolozsvárott őrzi emlékét. Én meg egy levelet Tőle, melyben baráti tanácsokkal látott el irodalmi kísérleteim kapcsán.
Aztán ott vannak a kárpát-medencei parasztok. A dorongosok, üvöltözők, akik hajnalban oszlatták fel vadkempingünket. Meg az az idős néni, ki alig akart pénzt elfogadni a kanna tejért, ami vacsoránk fő csemegéje volt. Másnap is vettünk volna a fehér italból, ám az éjjel egy medve szaggatta szét a gazdasszony tehenét. Micsoda tragédia! Ráadásul már a fizetőeszközként alkalmazott Amo szappankészletünk is alaposan megfogyatkozott. Az áruhiány döbbenetes volt számunkra, ám nehéz hátizsákunk elég fínomságot rejtett a tíznapos túrához!
Felejthetetlenek a márványos hegyipatakok, strapás menetelések, tábortüzek, halk beszélgetések pesti és erdélyi magyarok között a csillagos ég alatt. Bandi bácsi és barátja franciául énekelték el a "La Marseillaise" -t ott, ahol már egy saját írógép, avagy rúd téliszalámi is veszélybe sodorhatta az értelmiségieket. Egy tucat esztendővel később – már Németországban élve – karácsonykor a tévében láttam, amint a forradalmárok likvidálták '89-ben a Ceauescu a házaspárt. Mintha a berlini falomlás a román kommunista diktatúrát is maga alá temette volna! Istenem, de rég volt!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ