RSS Feed

Palkó és a bulldog

Csontos Tibor - 2018. 11. 05. 8:15:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Palkó és a bulldog

Úgy hangzik, mint egy mese címe, pedig nem az. Történt pedig, hogy az énekesnő, Boggie kedvencét, a Palkó névre hallgató kiskutyájára sétáltatás közben rátámadt egy amerikai bulldog. A történtekről a közösségi oldalán osztott meg hosszú bejegyzést az énekesnő, aki leírta, hogy a"láthatóan harcias" buldog őt is megharapta, majd a kerítésen keresztül magával vonszolta a kiskutyát és ott megölte. Az eset miatt kampányt szeretne indítani a felelős állattartásért.

S azért is, hogy minden kutyatartó elgondolkodjon, milyen körülmények között tartja kedvencét, nem jelent-e valamilyen veszélyt mások számára. Szerinte a harci kutyák tartását engedélyhez kellene kötni. Utóbbiról évek óta zajlik a vita, amely szinte minden alkalommal felerősödik, ha kutyatámadás történik. Szeptember elején Bécsben történt tragikus eset, melynek nyomén Bács város környezetvédelmi tanácsnoka azonnal lépett. Az osztrák főváros egyik parkjában rottweiler támadt egy tizenhét hónapos kisfiúra, akinek olyan súlyos koponyasérüléseket okozott, hogy hiába küzdöttek az életéért heteken keresztül, a kisfiú a kórházban meghalt. Egy hónap sem telt el a várost megrázó tragédia óta, Bécs városa, a rendőrséggel közösen megszigorította kutyatartási rendeletét. 

Listát állítottak össze a veszélyesnek számító kutyafajtákról, elrendelték számukra a szájkosár és a póráz kötelező használatát, a harci kutyák gazdáinak pedig megnehezítették a kutyajogosítvány megszerzését. A kutyasétáltatásra kijelölt területeken lehet mellőzni a pórázt, a szájkosarat pedig csak a kerítéssel körülhatárolt kutyafuttatókban szabad majd levenni. Aki a kötelező szájkosárhasználat ellen vét a pénzbüntetés mellett kötelezik egy hat órás tréningen való részvételre is, melyet egy hivatalos kutyakiképzőnél kell elvégezni és amely cseppet sem olcsó dolog. Mi több e kutyák gazdáit meg is szondáztathatják: rájuk is vonatkozik a közlekedésben hatályos 0,5 ezrelékes alkohol határérték. Ezt ezért tartották szükségesnek, mert a rottweiler gazdája ittas volt a kutyája támadása pillanatában.  E szabályok megszegőire 100-1000 eurós (mintegy 32-320 ezer forint) pénzbüntetés vár. 

Az Eurokomm PR - Budapest tájékoztatójából tudjuk, hogy Ulli Sima, Bécs város környezetvédelmi tanácsnoka a rendelettervezetet bemutató sajtótájékoztatóján mély együttérzését fejezte ki a parkban történt kutyatámadással kapcsolatban és hangsúlyozta, hogy mindent megtesz azért, hogy a város polgárait és főként a gyerekeket megvédje a hasonló támadásoktól. Még nem tudni, mi lesz a salgótarjáni történet vége, Boggie sem tudja még, tesz-e feljelentést. Ki tudja, milyen megítélés alá esik- nem számítva Palkó gazdáján esett harapást -, hogy állat támadt állatra. Annyi hírt kaphatunk majd legfeljebb, hogy az amerikai buldogot esetleg karanténba zárják, miként ilyenkor szokásos, két hétig vizsgálják azért, hogy például, hogy el kell-e altatni.Majd elhalkul a történet és az élet megy tovább.  

(Képünk illusztráció)

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ