RSS Feed

Ukrajna Magyarországgal a magyarokról veszekszik

mti - 2018. 10. 06. 8:24:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ukrajna Magyarországgal a magyarokról veszekszik

Kárpátaljára pontosan nyolcvan év múltán újra rávetült a magyarok lakta területekről folytatott egykori vita árnyéka - írta Lubos Palata, a Mladá Fronta Dnes című liberális cseh napilapban pénteken megjelent jegyzetében.

    A magyar témákkal gyakran foglalkozó szerző az Ukrajna Magyarországgal a magyarokról veszekszik című írásában emlékeztet: éppen nyolcvan éve annak, hogy 1938 októberében a müncheni egyezménnyel kapcsolatban Magyarország kinyilvánította területi igényét az akkori Csehszlovákia legkeletibb részére - Kárpátaljára. 
    "A Kijev és Budapest között kirobbant mai vitában a jelenleg Ukrajna legnyugatibb részét képező terület ügyében (egyelőre) még nem a területről, "csak" a lakosairól van szó. Az ottani magyarokról, akiket Magyarország saját állampolgárainak nyilvánított" - mutat rá Lubos Palata.
    A magyar útlevelek osztogatása nem csak Magyarország és Ukrajna kapcsolatában váltott ki feszültséget. A kettős állampolgárságot például Szlovákia is tiltja, ahol félmillió magyar él. A magyar útlevelek törvénytelen tulajdonosait azonban ott szerinte nem büntetik.
    A Právo című baloldali független lap Kijev és Budapest összekapott az állampolgárságon címmel egész oldalas összeállításban foglalkozik a témával.
    A vita lényege és a tények ismertetése mellett rámutat: a magyar útlevelek jól jövedelmező biznisszé váltak Ukrajnában, mert tulajdonosaik problémák nélkül dolgozhatnak az Európai Unióban. A szerző, Alexandra Malachovská azt is megjegyzi, hogy a magyar hatóságok igyekeznek kiszűrni az "álmagyarokat". 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ