RSS Feed

Prága a külföldi filmesek kedvence

mti - 2018. 10. 05. 13:00:48 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mintegy ötmilliárd koronát (61,5 milliárd forintot) költöttek el tavaly a külföldi filmesek Csehországban - közölte Jirí Vanek filmproducer, a Cseh Filmalap szóvivője Prágában.

A szóvivő szerint mindez elsősorban annak eredménye, hogy a cseh állam a külföldi filmeseknek bizonyos feltételek teljesítése után visszatéríti a költségek 20 százalékát. Emellett a külföldi stábok Csehországban megtalálják a céljaiknak megfelelő környezetet és szakmai hátteret.
    Csehország bevételei a külföldi filmekből pár milliárddal magasabbak is lehetnek, amennyiben az állam a jelenlegi 20 százalékról 25 százalékra emeli a támogatások összegét - mutatott rá Jirí Vanek. Hozzátette: erre az állam részéről ígéret van és a csehországi filmesek szeptemberben már tárgyaltak is amerikai partnereikkel a jövőbeni projektekről. Ha az állami támogatás mértéke valóban emelkedik, néhány amerikai producer azt tervezi, hogy anyagilag hozzájárul új csehországi műtermek létrehozásához. 
    Jelenleg Csehországban több amerikai filmet és tévésorozatot készítenek. Például a Templomosok című tévésorozat készítői tavaly több mint 800 millió koronát költöttek el Csehországban.
    "Tudjuk, hogy az európai konkurencia nagyon nagy, ezért tervezzük a támogatások megemelését, hogy a cseh filmipar megtartsa pozícióit" - mondta Helena Bezdek Franková, a cseh filmalap igazgatója. Megemlítette, hogy néhány államban nagyobb támogatást adnak a külföldi filmeseknek. Példaként Magyarországot említette.   


Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ