RSS Feed

Éjszakai járat

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 09. 30. 17:09:48 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Éjszakai járat

Németország másféltucat nemzetközi repterén tavaly több, mint 215 ezer éjszakai startolást-landolást regisztráltak. A Zöldek, a környezetvédők és az érintett régiók lakosai szerint 2018-ban is aggasztó, hogy már-már napi 24 órában közlekednek a személy- és teherszállitó gépek Európa szívében. Szószerint a levegőben van a stressz! Pláne, hogy a sztrájkok, járattörlések sem ritkák az öreg kontinensen.

A korábban labdarúgásban, napjainkban pedig turizmusban világbajnok németek zöme e hetekben nyaral. Idén is milliók repjeggyel utaznak, gyakorta bevállalva, hogy (olcsó?/fapados?) légitársuk kora hajnalban, avagy késő este startoljon. Így augusztusban átlag napi 500-600 olyan gép van mely éjfél és reggel 6 óra között száll fel/le az Európai Unió legnépesebb államában.

A szövetségi parlamentben (Bundestag) ellenzékben lévő Zöldek aggasztónak tartják azt a trendet - szerintem jogosan -, hogy 2016-hoz képest tavaly 14 ezerrel több éjszakai légimozgás volt a német reptereken. Tapasztalaból mondom, hogy idén sem lesz jobb a helyzet. Mert például az évek óta elhúzódó új berlini "Flughafen BER" átadására legjobb esetben is csak 2020 után kerül sor, így a túlterhelt tegeli és schönefeldi bázis a növekvő utasmennyiséget csupán "túlórázással" tudja kiszolgálni. A zöld politikusokon kívül a környezetvédők és a szakszervezetek is aggasztónak tartják a helyzetet. S persze a már-már nonstop üzemű repterek környékének lakói is haragszanak a "hangzavarra" stb.

A már említett fővárosi légikikötőkön kívül panaszkodnak Bréma, Drezda, Düsseldorf, Erfurt, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Köln-Bonn, Lipcse, München, Münster/Osnabrück, Nürnberg, Saarbrücken és Stuttgart polgárai is. Ezen kisebb-nagyobb germán metropoliszok lakossága persze szintén nem „ártatlan” - ők is rendszeresen közlekednek repülővel, illetve élvezik-konzumálják a teherszállító masinákkal éjszakánként frissen érkező árúkat. S itt a kigyó a farkunkba harap!

Természetesen nem egyedi, német problémáról van szó! Pláne, hogy 2018-ban várhatóan mintegy 4 milliárd repjegyet értékesítenek világszerte. Atlanta és a kínai főváros mellett Dubai, Los Angeles, Tokió és Chicago repterei is 75 milliónál több utast indítottak-fogadtak a múlt esztendőben, s idén sincs hiány  légi vándorokból. Európában London (Heathrow), Párizs (Ch. De Gaulle) és Amszterdam (Schiphol) a sztár. Németország legforgalmasabb légikikötője hagyományosan a frankfurti. Az NSZK-ban tavaly 235 millió vendéget regisztráltak: a légiutasok közel negyede a közlekedési "forgószínpadnak" számító Majna-menti metropolisz , Frankfurt érintésével repült.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ