RSS Feed

Németország: van mit ünnepelni!

Mogyorósi Géza - 2018. 09. 30. 8:00:10 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Németország: van mit ünnepelni!

Az Európai Unió legnépesebb tagállama szerdán emlékezik meg az újraegyesítés (Tag der deutschen Einheit) 28. évfordulójáról. 1990. október 3-án olvadt be a hajdani Német Demokratikus Köztársaság az NSZK-ba. Rég volt, emlékezzünk!

Szinte még hallatszik az autósok káromkodása, a sportemberek lihegése a német fővárosban, ahol a minap - több tízezer versenyzővel - tartottak nemzetközi maratoni futóversenyt. Berlinben most ismét útlezásárok bénítják a forgalmat, hiszen a Brandenburgi kapunál már megkezdődött az  előbulizás. Ott, ahol a nyáron a germán foci válogatott elmaradt világbajnoki győzelme miatt busongott a tömeg zenekarok, énekesek lépnek fel. szerdán lesz a német újraegyesítés (Tag der deutschen Einheit) 28. évfordulója.
Emlékezetes, hogy anno 1990. október 3-án olvadt be a hajdani NDK az NSZK-ba. A történelmi eseménynek budapesti, balatoni, soproni vonatkozása is volt. Lassan három évtizede nyugat-magyarországi „piknikkel” és határnyitással vette kezdetét Közép-Európa térképének átrajzolása. 1989 novemberében megrepedt a berlini fal, majd 1990 őszén véget ért Németország megosztottsága. Nincs már se NDK, se Szovjetunió, se Csehszlovákia, se Jugoszlávia. A Brandenburgi kapunál lesz viszont e napokban „mulatschág”, kolbász, perec és sör is. A tiergarteni parti szervezői bő százezer látogatóra számítanak. Természetesen nem csak a fővárosban, hanem valamennyi kisebb-nagyobb településen tartanak megemlékezéseket.
A Hamburgban született és Kelet-Németországban tanulmányokat folytatott Angela Merkel kancellárnő fiatal értelmiségiként, 35 esztendősen élte meg a berlini fal ledőlését. Szerintem akkoriban maga sem sejtette még, hogy a nagypolitika szinpadára kerül majd. Előbb a Helmut Kohl vezette bonni kormány minisztereként, majd a kereszténydemokraták (CDU) frontasszonyaként kamatoztatta DDR-es tapasztalatait. Az Európai Unió immáron 83 millió lakosú államát 2005 óta irányító Merkel asszony számára személyes, sorsfordító ünnepnap is október 3.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ