RSS Feed

Buddhista szentély nyílt Simontornyán

Szabó Zoltán Attila - 2018. 10. 06. 8:09:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Buddhista szentély nyílt Simontornyán

Simontornya kisváros a Tolnai-Hegyhát és Mezőföld határán, a Tamási-járásban. Néhány napja azonban a Kelet és Nyugat immár szimbolikus jelentőségű települése is, mivel a Mózsé-hegyen átadták az első magyarországi Buddhista Szentélyt!

Napfényes délelőtt Simontornyán, a kelet pompázatos, narancs, kék, sárga színeivel, virágaival, gyümölcseivel, napernyőivel. Mintha nem is a Dél-Dunántúlon járnánk, hanem valahol Délkelet-Ázsiában. Dr. Phan Bich Thien, a Magyar Vietnámi Kapcsolatért Alapítvány elnökének, a Simontornyai Fried-kastély megmentőjének álma vált valóra azzal, hogy választott hazájának egy kis zugába „beköltöztette” szülőhazája (m)értékadó vallását, kultúráját, egyfajta hidat, átjárót képezve a két ország (világ?) között. Mindehhez a Három Ékszer”, Buddha, Dharma és Sangha áldását kérte…
A Dai Bi szentély az első hivatalos vietnámi Buddhista Szentély Magyarországon. A Sió folyóra néző pagoda akár Hanoiban is helyet kaphatott volna a maga sárkányok díszítette, „kettős hajlított” háztetőjével, az kaput őrző két szent szobrával, melyek közül az egyik az erőt szimbolizálja, a másik pedig a tudást. A szentélyben lévő harang a vietnámi buddhizmus bölcsőjéből, „Hue” volt császárvárosából származik. Az udvart gránitoszlopok veszik körül, amelyek fölött lótuszalakú márványlámpák sorakoznak. A Szent Teremben minden tárgy Vietnamból származik. Az Amitabha Buddha szobra jellegzetes tömör vörösrézből, míg a Bodhisattva Avalokitesvara és a Bodhisattva Mahayana szobra fényűző zöld kőből készült. A pagoda ajtaját is vietnami stílusban, tömör rózsafából faragták. 
A megnyitó ceremónián a Vietnámi Buddhista Központi Szangha-delegációja is részt vett. S nem maradt el – az eredeti népviseletet hordó – fiatalok felvonulása sem! A Dai Bi Pagoda építését a Magyar Vietnámi Kapcsolatért Alapítvány finanszírozta. A szentély ajtaja mostantól mindenki előtt nyitva áll! 


Fotó: Szabó Zoltán Attila
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ