RSS Feed

Szüret

Mogyorósi Géza - 2018. 10. 06. 8:09:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szüret

A parasztok Németországban sincsenek irigylésre méltó helyzetben – sújtja őket a nyári forróság, szárazság éppúgy, mint az őszi durva viharok és a munkaerőhiány. Ráadásul a gyümölcsös kertekre rájárnak a tolvajok, akik nem csak kóstolgatják a szőlőt, cseresznyét, barackot, almát (stb.), hanem szüretelik.

Szellemesnek tartom, hogy összefogtak a Rajna-vidéken a gazdák, s a rendőrség segítségével földjeiket „Stop! Nur schauen – und nicht klauen!” {Stop! Csak nézni – nem lopni!} felíratú, sárga szalagkorláttal vették körbe. Az idegenajkú gyümölcskedvelőket piktográfia tájékoztatja arról, hogy mit nem szabad. A parasztok és a zsaruk járőröznek is, így megnehezítve az éjjel-nappal szorgalmas dézsmálók „munkáját”. Néha a romantikus vidéken sétáló turisták riasztják a hatóságot. E nyáron már másféltucat tolvaj bukott le.

Amint arról a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) hírt adott, e hetekben például egy vadász bejelentése alapján kopogtattak be az egyenruhások egy férfihoz, akinél 14 kiló sárgabarackot találtak. Számlát nem tudott mutatni a termék eredetéről, miként az az idősebb páros sem, akik műnyag zsákokba gyűjtötték be a kajszit. Eljárás indul az ellen a nagycsalád ellen is, akik rögtön két kocsival parkoltak egy gazda kertészeténél. Tőlük is több tucat kilónyi barackot és cseresznyét foglaltak le. A rekordot egy négyfős banda tartja a Rajnánál, akik vasszorgalommal félmázsányi cserkót csentek. Fuccs a pálinka és dzsem álomnak!

Persze pitiáner német ügyek ezek – gondolhatja joggal a magyar olvasó, aki a migránsmentes, békés, meseszép Kárpát-medencében már-már beletörődött abba, hogy akár az egész Balatont, de más régiókat is nálunk szintén nyugodtan körbe lehetne keríteni sárga szalagkorláttal. {Stop! Csak nézni – nem lopni!}

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ