RSS Feed

Faramuci névválasztás

Regös István - 2018. 09. 15. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Faramuci névválasztás

Nehogy valaki azzal vádoljon, hogy bárkit is elítélek azért, mert különleges, kedves vagy szörnyű keresztnevet választ gyermekének. Dehogyis tenném! Minden szülőnek szuverén joga a megszokottól eltérő keresztnevet választani a gyermekének, megkockáztatva, hogy majd iskolás korában esetleg kicsúfolják miatta.

Lelki szemeim előtt látom, ahogyan a gyerek érkezését várva az ágyban összebújik a pocakos nő, valamint lehet, hogy a szintén pocakos férj. Na, jó, lehet sovány is! Ilyenkor talán az egyetlen izgalmas témájuk, hogy mi legyen a születendő gyerek keresztneve? A felmenők egykoron, biztosan a fantázia hiánya miatt, olyan unalmas neveket adtak gyerekeiknek, mint például Éva, Béla, Katalin, István, tovább is van, mondjam még? Ezek a keresztnevek ma már mintha ósdiak, idejét múltak lennének, nincs bennük semmi feltűnő. 

Becézhetetlen nevek

Pedig, ha tudnák, hogy az ember élete folyamán milyen sokszor szeretne szinte láthatatlanná válni! Sokan igyekeznek, hogy ne tűnjenek fel, vagy ne tűnjenek ki a környezetükből. Egy ügyetlenül megválasztott keresztnév, ismerjük be, már a kezdet kezdetén elég sok gondot okozhat. Összegyűjtöttem néhány kedves és ma még esetleg ritkának számító keresztnevet. 
Ön adna például ilyen nevet újszülött gyermekének, mint Namiam, Nadin, Antos? Esetleg azt is meg tudja állapítani, hogy ezek férfi vagy női keresztnevek? Vajon a Namiamot Namiamocskának becézik? És ha felnő, vajon örül majd a nevének? Az iskolatársai meg sem tudják majd szólítani, olyan mintha a nevének kimondásakor nyammognának. Megnéztem egy névszótárt, onnan tudom, hogy a Namiam fiúnév. Említhetném a Henna, Jetta, Nedda, Adela neveket is, de ezekről legalább sejtem, hogy lánynevek.


Ha felnőnek, biztosan nem köszönik meg a nevüket!

Milyen jól hangzik bemutatkozáskor: „Lakatos Gvendolin vagyok!” Vagy ha például Magyar Manna néven mutatkozik be valaki, mi van, ha visszakérdeznek: „Hogy tetszett mondani a kedves nevét?” Ismerjük többek között az Apor, Aporka, Kincső és a Csenge nevet is, de nehogy azt képzeljük, hogy ezeknél nincsenek kacifántosabbak! Egy háromtagú család úgy gondolta, hogy egész gyümölcsös tálra emlékeztető keresztneveket ad a gyerekeinek: a Málnát, a Mandulát és a Citromkát választották nekik. Dehogy akarok én belekötni a névadás szabadságába! Sőt, szívesen veszünk mi is néhány névötletet! Megköszönjük, ha minél kacifántosabb és szokatlanabb neveket küldenek el nekünk! Addig is, az Istvánok, az Évák, a Bélák, és a Juditok nevében köszöntöm a Málnákat!Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ