RSS Feed

A bringa harmadik évszázada

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 09. 08. 12:43:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A bringa harmadik évszázada

Emlékezetes, hogy 2017-ben ünnepelte a világ a bicaj 200. születésnapját. Európa útjain évente több ezer halálos, illetve súlyos sérültje van azoknak a baleseteknek, melyeket ittas biciklisták okoznak. (Józanon is sok a tragédia!)

Hazánkban nem is oly' rég módosították a közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése miatt kiszabható bírságokról szóló rendeletet. Korábban Magyarországon a nem gépi meghajtású járművek vezetőinél 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál volt a bírságolási határ. Akinek a szervezetében ennél több volt az alkohol, az főútvonalon közlekedve 30 ezer, míg mellékúton 10 ezer forintot fizetett. A 21. századi módosítás a nem gépi meghajtású járművek sorából törölte a kerékpárt. Lássuk a külhoni vakáció főszezonjában, hogy „mennyibe fáj', ha részegen pattanunk nyeregbe, például Dél-Európában?

Portugáliában minimum 250, Spanyolországban pedig 500 eurós bírság fenyegeti azt, akit 0,5 % véralkohol-koncentrációnál magasabb értékkel fülelnek le. Itáliiában is hasonló a szabályozás, míg Horvátországban már 65 euróból megúszható a piás pedálozás. Északi szomszédjainknál és a cseheknél tilos ittasan tekerni, s ott 100-200 euró az átlagos bírság – írta a Deutsche Polizei. A német rendőrségi magazin arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt években hetente 7-8 halálos biciklis baleset történ az EU legnépesebb tagállamában. Ezért a korábbi 1,6 százalékos kvótát, 1,1 %-ra mérsékelték a hatóságok az NSZK-ban, de akár ennél csekélyebb véralkoholszint esetén is bevonhatják a kerékpáros vezetői engedélyét – már, ha van neki!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ