RSS Feed

Puliszka és kürtös kalács

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 09. 09. 17:42:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Puliszka és kürtös kalács

Az első világháború után elcsatolt magyar területek ízei, alapanyagai nem feltétlenül kell, hogy feledésbe merüljenek! Az Erdélyi konyha – Kolozsvári szakácskönyv című 2017-es kötet valódi gasztrotörténeti érdekesség!

A budapesti Alinea Kiadó régi ételrecepteket bemutató sorozatában jelent meg egy szép - finom - kötet. A magyar olvasó Golubeff Lóránt szerkesztésében veheti (eheti) kézbe az erdélyi gasztronómiát feltérképező munkát. Jó, hogy az első világháború után elcsatolt magyar területek ízei, alapanyagai nem feltétlenül kell, hogy feledésbe merüljenek! Az Erdélyi konyha – Kolozsvári szakácskönyv című 2017-es kötet valódi gasztrotörténeti érdekesség. S ami nagyon fontos - egyben ma is pompásan használható, praktikus receptgyűjtemény. Az eredetileg a 20. század hajnalán napvilágot látott kötet egy változatos, gazdag konyhakultúrájú világba vezeti a főzni szerető közönséget.

A magyar gasztronómián belül "csekély a regionális eltérés, az egyetlen kivétel Erdély, amely – az ott lakó különböző nemzetiségeknek is köszönhetően – mindig is kitűnt sokszínűségével" - írja a kiadói ajánló. "Sok elfeledett étel mellett a könyvben megtaláljuk többek között a kürtős kalács receptjét, melyet először Erdélyben jegyeztek le. Külön fejezetet kap a puliszkafőzés, a töltött káposzta szerepét pedig jól mutatja, hogy ennek a leghosszabb, legalaposabb a leírása." A 234 oldalas kötet szerkesztése során (az újraalkotók) megtartották az eredeti nyelvezetet. Csupán a helyesírást igazították a maihoz a könnyebb használhatóság érdekében. A régies vagy tájnyelvi szavak megértését külön szótár segíti. Az Erdélyi konyha – Kolozsvári szakácskönyv az Alinea Kiadó régi szakácskönyveket bemutató sorozatának egyik új ékköve.



Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ