RSS Feed

Kahlo képek Budapesten

Mogyorósi Géza - 2018. 09. 10. 8:33:49 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kahlo képek Budapesten

E nyáron a Magyar Nemzeti Galériában nyílt izgalmas, tarka Frida Kahlo (1907-1954) tárlat. A mexikói művésznő festményei Amerika után Európában is hódító útra keltek. Sokunk már gyönyörködhetett a furcsa képekben: például Németországban és Ausztriában.

2010-ben, midőn bejutottam a berlini Martin-Gropius-Bau gyönyörű, 19. századi épületébe, már 160 ezernél is többen nézték meg Frida Kahlo kiállítását. Mivel a Spreenél átlag 50-100 perces várakozással, sorbanállással lehetett bejutni a latin-amerikai piktornő-zseni seregszemléjére, a "merev" német szervezők 22 óráig meghosszabbították a csarnokok nyitvatartását. Bölcs döntés volt, itt északon sokáig van világos!

S mit kaptak a kultúra szerelmesei ott és akkor is 10 eurós belépőjegyükért? Humort és tragédiát sem nélkülöző, pazar festmények, grafikák tarka kavalkádját. A spanyol nyelvterület képzőművészeénekt meghatározó alakja, Frida Kahlo bajuszos önarcképei, testi- és lelkikínjait megörökítő aktjai domináltak a berlini (bécsi) vándorkiállításon. Ám Budapesten is láthatók csendéletek és férfi portrék is, a mindkét nemhez vonzódó, fiatalon súlyos balesetet szenvedő, délies - feminsita, kommunista, trockista - díva másfélszáz alkotása között.

A tengerentúli magán- és közgyűjteményekből összeállított retrospektív show-k érdekessége, hogy Kahlo avantgardista, szürrealizmusig ívelő pályafutása az olajfestmények, ceruzarajzok mellett fényképeken is megelevenedik. A fotók zömét a budapesti születésű Nickolas Muray készítette szerelméről, Fridaról. A jobbára a múlt század 30-as, 40-es éveiben született művek a német főváros szívében anno kőhajításnyira a Potsdamer Platztól 2010 augusztusáig voltak megtekinthetők, majd irány Wien! A Magyar Nemzeti Galériában {Frida Kahlo - Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból című tárlat} november 4-ig várja az érdeklődőket. Ne hagyják ki!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ