RSS Feed

Alacsonyan szállnak a gépmadarak

Regös István - 2018. 09. 09. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Alacsonyan szállnak a gépmadarak

Aki azt hiszi, hogy ezek után egy sci-fi forgatókönyve következik, az nagyon téved. Egyszerűen egy városról lesz szó, a neve Budapest és egy súlyosan veszélyeztetett kerületéről, ami a város egyik legszebb része és a Zugló nevet viseli. Nagyapám, apám apja, 1885-ben Zugló kies negyedében született. Apám az 1920-as évek elején ugyancsak Zuglóban látta meg a napvilágot.

Akkoriban Zugló csendes, virágos, varázslatos városrész volt, nagyapám idején bolgár kertészek erről a területről látták el zöldséggel, gyümölccsel a fél fővárost. Esténként, de nappal is, hallani lehetett a nyárfák levelének susogását, a feketerigó gyönyörűséges dalát. Akik itt éltek, mint igazi patrióták vigyáztak saját területükre, és amikor apám felelevenítette gyerekkori emlékét például az Egressy úti iskoláról, mindig bepárásodott a szeme.

Sürgős a megoldás

Én nem Zuglóban születtem, hanem az István úton, közel a Városligethez. E vidékről is legendákat mesélt anyám, mert ott is csend volt, béke és nyugalom. Idestova már három és fél évtizede hogy Zuglóban lakom és megmondom őszintén, nagyon megszerettem ezt a kerületet. Szeretném ezt tenni most is, ha hagynák, amennyiben a kerület vezetői a kerülettel foglalkoznának és nem a nagypolitikával. Hiszen azért választottuk meg őket, hogy vigyázzák, fejlesszék ezt a szép vidéket, gondoskodjanak a szörnyű állapotú utak karbantartásáról, az iskoláról, az oktatásról, az egészségügyről és sok minden másról. Mert bizony itt nincs csend, itt nincs béke, a lakosság évek óta szenved a repülőgépek szinte éjjel-nappali zajától! Nemrégen azonban a zuglói önkormányzat hivatalos honlapján örömhírt olvashattunk. Szó szerint idézem: 

„Csökken a légtérzaj Zugló felett

A város felé felszálló repülőgépek jelentős része augusztus 16-tól elkerüli Zuglót. Az új előírásokkal a HungaroControl Zrt. visszatért a tíz évvel ezelőttig használt indulási eljáráshoz.

A Budapestről induló repülők jelentős része korábban a 13. kerület vagy a Duna vonala fölött kanyarodott úti célja felé, mostantól viszont már a legtöbb Kőbánya fölött elfordul. Ennek eredményeként lényegesen csökken a Zugló fölötti légi forgalom.”

      Fotó: zuglo.hu/Papp Dezső

A nagy átverés

Heuréka! Zuglóban kicsik és nagyok, kilencvenhez közelítő aggastyánok és a nyolc vagy harmincnyolc évesek egyaránt, kortól függetlenül, örömmel vették tudomásul, családommal együtt, hogy augusztus 16-tól nem kell zárt ajtók mögött gubbasztani, ha beszélgetni akarunk, mert különben a légtér zajától nem halljuk egymás szavát. Egy nyolcvan százalékos zajcsökkentés meghozta volna a békét és a nyugalmat, ámde holdvilágos éjszakán, miről álmodik a lány, nem tudja elmesélni, mert az álom legszebb pillanatában a feje felett dübörög el az éjféli gép. Mindenféle hivatalos mérést félredobva, saját érzékszerveinkkel regisztrálva és dokumentálva úgy érezzük, nemhogy kevesebb lett augusztus 16-tól a fejünk felett őrjöngve felszálló repülőgépek száma, hanem növekedett. Vannak napszakok, amikor kettő vagy négy percenként követik egymást a fel- és leszálló gépek. Tudjuk, hogy mi, egyszerű adófizetők semmit sem tehetünk. Írhatunk beadványokat, tüntethetünk, a főhatóságokat nem nagyon érdekli a mi szavunk.


Rólunk van szó

Pedig érdekelhetné, mert végül is a mi jóvoltunkból épülnek repülőterek, felszállópályák és még a repülőgépek utasai is közülünk kerülnek ki. Ha már egyszer ilyen közel került a repülőtér a fővároshoz, illetve a főváros a repülőtérhez, akkor az állam, a kormány igen keményen felléphetne a pihenéshez való jogunk védelmében. Mondjuk, este 10-11 órától reggel 6-7 óráig repülési tilalmat rendelhetnének el. És pont. Ja, hogy rengeteg pénzről van szó? Hogy elsősorban a fapados légitársaságok hajnalban landolnak Budapesten? Hogy úgy érezzük, a házak felett repülő gépek mindjárt ránk zuhannak? Hogy a gyerekeknek még hangosabban kell mesélni, hogy ne zavarja őket a repülőgép zaja? Valamit tenni kell, ebben biztos vagyok!


Ne hagyjuk magunkat!

Ez nem rendszerfüggő kérdés, itt erőskezű, józanul gondolkodó emberekre van szükség, akiknek az üzletnél lényegesen fontosabb a választópolgárok nyugalma, mert addig csak ülünk és számoljuk a fejünk felett átzúgó gépeket. Mióta az eszemet tudom nagy gond ez a főváros lakosságának, különösen azoknak a kerületeknek és így Zuglónak is, amelyek közel vannak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérhez. De ez nem azt jelenti, hogy dobjuk be a törölközőt! Mi, civilek, polgárok is keressük a megoldást. Például ne szálljunk olyan repülőgépre, amelyik éjszaka indul vagy érkezik Budapestre! Szervezzünk tüntetést a repülőtér környékén és legyünk szolidárisak a többiekkel is, akiknek árt ez a zaj, akiknek emiatt romlik az életminősége, csökken az ingatlanjaik ára. Ezek persze csak ötletek, de legalább nem fotelból akarunk forradalmat, hanem teszünk is valamit a saját életünkért. Apám és apám apja nem érte meg a repülőgépek Budapest feletti uralmát. Ők a mennyekben még a szép, virágos, csendes Zuglót szerethették. Hadd szerethessük mi is! 


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ