RSS Feed

Törökország: aggódó autókereskedők

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 09. 05. 9:39:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Törökország: aggódó autókereskedők

Recep Tayyip Erdoğan birodalmában a fizetési eszköz mélyrepülésével összefüggésben alaposan visszaesett az új gépkocsik értékesítése. Nyugati lapértesülések szerint idén nyáron átlag 38 százalékkal kevesebb autót helyeztek üzembe törökrendszámmal, mint 2017 hasonló időszakában.

A 80 millió lakosú eurázsiai köztársaságban a líra mélyrepülése kapcsán számos ágazat, így a járműkereskedelem is válságba került. Német szakértők szerint 2018 eddig eltelt időszakában alig 300 ezer új gépkocsit helyeztek üzembe Törökországban, ami tavalyhoz képest mintegy 10 százalékos kereslet visszaesést tükröz. Különösen a nyári hónapokban, a krízis keményedésével vált világossá, hogy az elkövetkező hónapokban sem tolonganak majd a polgárok az új autókért. Előzetes becslések szerint 2018-ban még fél millió felett lehet Recep Tayyip Erdoğan demokráciától távolodó birodalmában a frissen üzembe helyezett négykerekűek száma. Ám jövőre csupán 450 ezer darabos értékesítéssel kalkulálnak a nyugati gazdasági elemzők.

S mi a helyzet az EU régióban? II. Erzsébet királynő Brexitre készülő hazájában ugyancsak visszaesett a kereslet az új verdák iránt, ám továbbra is a Ford Fiesta/Focus a legnépszerűbb modell. S havi 6-7 ezer jobb kormányos Volkswagen Golf szintén vevőre talál. Osztrák szomszédainknál - akárcsak az NSZK-ban - hagyományosan a Golf/Polo páros a legkeresettebb új autó. Nem sírnak a kereskedők! A cseheknél a belföldi gyártású ©koda  a kedvenc, s ez a helyzet Finnországban is. Dániában viszont a Peugeot 208-as vezette tavaly az eladási listákat és jól fogynak a Nissan Qashquai-ok és a VW Polo-k is.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ