RSS Feed

A megfelelő szájhigiéné az egészség alapja

Magócsi Anikó - 2018. 09. 04. 13:00:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A megfelelő szájhigiéné az egészség alapja

A szakemberek kiemelik, a szájhigiénével és a fogakkal való foglalkozás nemcsak a szájüregi egészségünk miatt kiemelten fontos, hanem az életünket is meghosszabbíthatja.

Bár Magyarországot Európa fogorvosaként szokták emlegetni, a magyar lakosság fogazati állapota tragikusnak mondható. A fogszuvasodás mellett a fogelvesztés másik leggyakoribb oka a fogkőhöz köthető ínygyulladás és egyéb fogágybetegségek. 
A szakemberek kiemelik, a szájhigiénével és a fogakkal való foglalkozás nemcsak a szájüregi egészségünk miatt kiemelten fontos, hanem az életünket is meghosszabbíthatja.  

A fogakkal való foglalkozás nem csak esztétikai okokból és a szájüregi egészség szempontjából fontos, hogy a napi rutin része legyen. Nagyon sok egyéb szervrendszeri megbetegedéssel is összefüggésben lehet ugyanis az, hogy valakinek milyen a száj- és fogazati állapota. A nagy mennyiségű fogkő, vagyis a fogakon lévő megkövesedett baktériumtelepek például jelentős terhet rónak az immunrendszerünkre, hiszen a véráramot folyamatosan baktériumokkal szórják.   “A szájhigiénével kapcsolatos hírek, reklámok jelenleg leginkább a fogszuvasodás megelőzésére koncentrálnak, pedig a fogkő eltávolítása is ugyanilyen fontos. Ha például valakinek kardiovaszkuláris betegsége van - ami jelenleg a világ vezető haláloka -, akkor a fogkövekben lévő nagy mennyiségű baktérium a halálos szövődmények valószínűségét akár negyvenszeresére is növelheti.

 Erről azonban keveset beszélnek, s a fogkő eltávolítására sem minden szakember fordít kiemelt figyelmet. Pedig ezzel az egyszerű, ám annál látványosabb eredményt hozó beavatkozással szinte fellélegzik az immunrendszer, és évekkel meghosszabbíthatjuk vele a páciens életét” - emelte ki Dr. Radánovics-Nagy Dániel fogorvos, fogászati szaktanácsadó, a Dental World Nemzetközi Fogászati Konferencia és Kiállítás Szájhigiénés és Prevenciós Kongresszusának programfelelőse. Az október 11. és 13. között a Hungexpón megrendezett esemény amellett, hogy a kelet-közép európai régió legnagyobb fogászati szakrendezvénye, nemzetközi szinten is kivételes, hiszen egyszerre szakmai kongresszus és kiállítás, emellett számos workshopon is részt vehetnek a szakemberek, és élő operációkat is megtekinthetnek.

A rendezvény szervezői missziójuknak tekintik, hogy a szakma nyisson a szélesebb közönség felé, és a szájhigiénével és prevencióval kapcsolatos tudnivalókra ráirányítsák a lakosság figyelmét. “A legfontosabb az lenne, ha félévente, évente mindenki eljárna a fogorvosához kontrollra. Ennyi idő ugyanis nem elég ahhoz, hogy komolyabb elváltozás kialakuljon. Ha ezt azonban nem teszi meg, s megtörténik a baj, az sokkal több időbe, pénzbe és fájdalomba fog kerülni. Tehát ne csak akkor járjunk fogorvoshoz, amikor már baj van” - hívja fel a figyelmet Dr. Radánovics-Nagy Dániel. És hogy a rendszeres, helyes technikájú fogmosás mellett mi az, amivel a legtöbbet tehetünk fogaink egészségéért? A szakember a fogselyem használatára hívja fel a figyelmünket, amivel a fogközöket lehet megfelelően kitisztítani. A fogmosás hatékonysága ugyanis a legoptimistább becslések szerint is legfeljebb hetvenöt százalékos lehet, az egymás felé eső felszínekről kizárólag fogselyemmel lehet a szennyeződést eltávolítani. 

 
További információ: https://dentalworld.hu/dental-world-nemzetkozi-konferencia-es-kiallitas/
Facebook: https://www.facebook.com/DentalWorldHungary/


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ