RSS Feed

Kolozsvári krónika

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 09. 03. 10:45:49 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kolozsvári krónika

"Jómagam is a Mezőgazdasági Főiskola hallgatója voltam 1955-től 1960- ig. Öt esztendőnyi elméleti oktatás után fél év termelési gyakorlat következett. 1961 januárjában államvizsgáztam, elnyerve a mezőgazdasági mérnöki oklevelet" - írja Farkas Zoltán: Adalékok a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem történetéhez című kötete elején.

Az idős szerző így folytatja: "Már mielőtt bejutottam volna ismertem az 1869-ben megalakított Gazdasági Tanintézet történetét. Jelen voltam 100 éves fennállásának megünneplésén, és megvásároltam az akkor megjelentetett emlékkönyvet. A szerkesztők becsületére legyen mondva, az 1920-ig tartó korszakot, ha nem is részletesen elemezték, de megemlítették ennek az időszaknak az igazgatóit. Nem közölték viszont a tanárok és a hallgatók névsorát." A bő 230 oldalas kötetből megtudjuk, hogy "annál részletesebben foglalkoztak az 1920-1940-es eseményekkel. Innen kezdve a tanárok, a végzett hallgatók névsora is szerepel. Valamint hangsúlyozták, hogy '40-ben át kellett költözzenek Temesvárra, a második világháború végéig."

Majd következett a "dicsőséges" szocialista korszak, 1958-tól a dr. Petru Groza név felvétele egészen 1990-ig. Akkor még nem lepte meg Farkas Zoltánt, "hogy az 1940-45 közötti magyar oktatásról nem tettek említést. De miután szinte ötévenként újabb és újabb naprakész kötetet jelentettek meg, szerettem volna az illetékesek tudomására hozni, hogy amíg Temesváron a Kolozsvárról leszerelt laboratóriumok, egyéb tanfelszerelések segítségével, alig száz hallgatóval működött tovább az egyetem, addig Kolozsvárott 1944 ősszén az újra felszerelt akadémián/főiskolán 392 hallgató tanult." És milyen neves tanárok oktatták őket a szakmára! "Ez a hiányérzet késztetett arra, hogy hozzáfogjak ennek az időszaknak a kutatásához" - írja a szerző. szerényen azt is leszögezi, hogy "bár e munkát több, mint egy évtizede elkezdtem, még sem sikerült minden felsorolt személy életrajzát kiegészítenem. Idővel még számos előkerülő, lappangó adattal lehet pótolni, mégis szeretném nyilvánosságra hozni kutatásaim eddigi eredményeit. Remélem, sokak számára érdekes olvasmányt, élménydús újdonságot fog jelenteni."

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ