RSS Feed

Tiguan, Touran – VW pech

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 09. 03. 15:42:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Tiguan, Touran – VW pech

A német autóipar még ki sem heverte a nemzetközi dízelbotrányt, máris újabb sötét felhők gyülekeznek, ezúttal a Volkswagen AG egén. Két szabadidős járművüket hívták vissza e hetekben a kocsik panoráma tető világításának zárlat veszélye miatt.

Összesen 700 ezer, 2018. július 5. előtt gyártott VW Tiguan és Touran típust kénytelenek tulajdonosaik bevinni a szakszervízbe. A javarészt még garanciális SUV-k közül csupán 52 ezer példány gurul belföldön, vagyis az NSZK-ban. Az aktuális visszahívási akciótól függetlenül akárcsak Németországban és Ausztriában, a festői, alpesi államban, Svájcban is a Volkswagen a legkedveltebb autó 2018-ban. Tavaly közel 36 ezer új VW-t helyeztek üzembe a gazdag mini köztársaságban A Mercedes ezüst érmes lett. Mindkét germán típust idén is sokra tartják a nyugat-európai polgárok.

A Tiguan és Touran körüli nyári hercehurca ellenére remek hír a wolfsburgi szakembereknek, hogy a Volkswagen tartósan a legnépszerű típus - belföldön és a Németországgal szomszédos Svájcban is. A drágább ársávba tartozó Mercikből jó 26 ezer darab talált vevőre a múlt esztendőben, s 2018-ban is jól fogynak a legendás, csillagos modellek. Ugyancsak Made in/by Germany márka szerezte meg a bronzérmet: a BMW és negyedik helyezett Audi egyaránt Bajorországból indult világhódító útjára a 20. században.

©kodából is több, mint 20 ezer kapott kanton rendszámot: Svájcban, ezzel a cseh típus alaposan lekörözte a hatodik placcon végzett Opelt, melyből "csupán" 14 ezer gurult ki a szalonok kapuján. Fordból és Renaultból alig kevesebb kelt el 2017-ben a jóléti köztársaságban. Az értékesítési toplistán a spanyol Seat a kilencedik - a hajdani rokon márka - az olasz Fiat pedig tizedik lett. Toyotából és Peugeot-ból szintén 10 ezernél több talált új gazdára Svájcban.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ