RSS Feed

Lengyel, magyar két jó barát

Mogyorósi Géza - 2018. 08. 30. 8:00:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lengyel, magyar két jó barát

E hetekben látott napvilágot a Méry Ratio - somorjai kiadó - gondozásában Konrad Sutarski friss kötete. Címe: Lengyelország történelme magyar vonatkozásokkal. Izgalmas olvasmány!A 70-es, 80-as években hátizsákkal, vonattal, autóstoppal, majd repülővel számos alkalommal vendégeskedtem a baráti államban, s nem csak Varsóban, hanem a kisebb településeken is.

 A tengerpart egyik mozijában láttam az amerikai "Cápa" filmet - lengyel feliratozással, angol eredetiben, Roy Scheiderrel a főszerepben. (Steven Spielberg azóta is egyik kedvenc rendezőm!) Aztán a Mazuri-tavaknál töltöttem felejthetetlen nyári napokat. A környékbeli parasztok kertjében ingyenesen sátrazhattunk barátnőmmel.

A főváros után Krakkóba, Tarnowba és a nyolc évszázados O¶więcimbe is eljutottam. Az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábor megtekintése '79-ben ifjúságom megrázó élménye volt. Még kétszer visszatértem - hozzáolvasva a gimnáziumban tanultakhoz. Apropó könyvek! Konrad Sutarski aktuális kötete - Lengyelország történelme magyar vonatkozásokkal - a közép-európai históriára, annak hazai vonatkozásaira kiváncsi honpolgárok számára is tartogathat meglepetéseket.

Hiszen a friss, tudományos munka Lengyelország elmúlt évszázadainak első olyan feldolgozása, amelyben a mi történelmünknek a baráti-bajtársi néppel összefüggő elemei is fontos helyet kaptak. Pláne, hogy nemegyszer oly' erősen összefonódtak, hogy akár döntő befolyást is gyakoroltak rá. Emellett - írja a kötet ajánlója - a két nemzet évszázadokon át a keresztény Nyugat védőbástyája volt, és jelenleg is az, bár ezt Európa - az EU? - ritkán értékelte. Sóhajtás! Ha ezt – az 1850 decemberében, Szíriában elhunyt – Bem apó olvasná!


Szóval: Polak, Wegier, dwa bratanki / Lengyel, magyar két jó barát - 2018-ban is!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ