RSS Feed

Nagymosás

Regös István - 2018. 08. 29. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nagymosás

Az ingem zsebében felejtettem egy különben gyönyörű külsejű, ötezer forintos bankjegyet és szegénykémet az ingemmel együtt kimosta, a különben szintén gyönyörű külsejű, hűségesen és megbízhatóan működő családi mosógép. Az eredmény meglepő képet mutatott. A pénz kifakult, szöszmötös, gyűrött lett, de ország-világ előtt kijelentem, patyolattiszta.

Tetszik tudni, hogy manapság milyen különleges jelentést nyert az a kifejezés, hogy „tiszta pénz” vagy még inkább így: „TISZTA PÉNZ”? A történtek után elrohantam egy jó nevű bankba és mondtam, ugyan lennének szívesek beváltani a bár sápadt, de büszkén tisztára mosott, szegény, ötezer forintos bankjegyemet.

Fúj, de csúnya!

Hát, ezt bizony látniuk kellett volna, Kedves Olvasóim! Az egyik banki alkalmazott szinte undorodva, két ujjal fogta meg a kimosott bankjegyet, mint egy varangyot, nézte elölről, hátulról, alulról és felülről. Talán még meg is szagolta. Egyszer csak azt vettem észre, hogy odasereglik a bank valamennyi, fellelhető munkatársa. Ismerkedtek az én árva, ijedten libegő, sápadt, de illatosan tiszta pénzemmel. Azután elkérték a személyi igazolványomat, a jogosítványomat, csak az újraoltási bizonyítványomról feledkeztek el. Keresztkérdések záporoztak felém. Mondjam meg a születési évem első és negyedik számát! Gondolkodás nélkül rávágtam. Majd arra voltak kíváncsiak, hogyan került hozzám ez a pénz? És miért ilyen gyűrött, ilyen tisztára mosott? - Kérdésében a válasz, azért mert véletlenül kimosta a gép - mondtam erre.


Fő a biztonság!

Mindeközben megjelent a kopasz biztonsági őr is, csak úgy jelzésképpen, nehogy megegyem a tiszta pénzem. Neki is odaadtam az igazolványomat, magyarázkodtam, és ezek után már azt is megbántam, hogy a sápadt, de tiszta ötezer forintosomat nem tettem fel bekeretezve otthon a falra. A bankban mindenki velem foglalkozott, ezért nem vették vagy nem akarták észrevenni azt a férfit, aki halkan és feltűnés nélkül egy négykerekű kulikocsin betolt a bankba, számomra ijesztően hatalmas rakás húszezer forintost. Hogy több százmillió volt a kocsin, az biztos. Átmenetileg a közfigyelem lassan átterelődött a pénzrakományt toló, rendkívül elegánsan öltözött férfira. Átvillant az agyamon, hogy most kellene feltűnés nélkül, vagyis angolosan távoznom. De elszalasztottam a pillanatot. Az úr távozott, még a tolókocsiját is otthagyta, az ajtóból pedig egy számlakivonattal, ami igazolta, hogy ennyi meg ennyi pénzt helyezett el a bankban, vissza is integetett.


Naná, az elegancia!

Alig pár perc múlva viszont megérkezett egy Boss öltönyös, bizalmat sugárzó férfi, szinte lerítt róla a megbízhatóság. A kisasszonyok, hogy finoman fejezzem ki magamat, szinte olajat pisiltek boldogságukban, amikor meglátták. Mindenkinek adott egy szál vörös rózsát, ahogy illik, majd odafordult az egyik banki alkalmazotthoz és hanyag eleganciával megkérdezte: „Van-e készpénz a trezorban?” „Hát persze, hogy van, uram!” - válaszolta az alkalmazott. - „Nem sok, csupán néhány milliárd!” Amikor meghallották, hogy mindet elviszi, viccelődtek vele: „Biztos, hogy elviszi, vagy itt fogyasztja el?” A talpig elegáns férfi visszavette a tolókocsit és a kopasz biztonsági őr segítségével telerakta készpénzzel. A pénz tulajdonjogát azzal a számlával igazolta, amellyel az előző úr ezt az irdatlanul sok pénzt bevitte a bankba.


Nem mindig szép a tiszta

Kezemben a szöszmötölt, sápadt, de tiszta ötezer forintosommal engem meg kivert a veríték. Mi lesz velem? Már éppen meg akartam jegyezni, hogy talán az összes pénzt elvitték, amikor odalépett hozzám egy magasabb beosztású banktisztviselő. Elmagyarázta, hogy természetesen kicserélik majd az ötezer forintosomat új bankjegyre. Ezek után csak remélni mertem, hogy legalább olyan tisztára cserélik ki, mint amilyent behoztam. A magasabb beosztású banktisztviselő hozzátette: „Uram, ön jogkövető állampolgárnak látszik, meg kell, hogy értse, mi vigyázunk a bank tisztaságára!” Bátorkodtam tőle megkérdezni, miért kellett ez a hercehurca, amit velem csináltak? „Uram, gondolkodjon el egy kicsit! A munkatársaink azért voltak olyannyira meglepődve, mert régen láttak már olyan gyönyörű tiszta pénzt, mint amilyen az ön ötezer forintosa volt. Ezért csak álltak és ámultak. Kérem, értse meg őket!” Megráztam a fejem, dörzsöltem a szemem és azóta is azt kérdezem magamtól (meg önöktől is), bizonyára álmodtam ezt az egészet, mert ha mégsem, nem hiszem el!


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ