RSS Feed

Székhelyi József és a huncut mosoly

Regös István - 2018. 08. 24. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Székhelyi József és a huncut mosoly

Látom, ahogyan egy felhő szélén ülve huncut mosollyal figyeli, mi történik a Földön, miközben elterjed a halálhíre. Mindig is olyan volt, mint akit sokkal jobban érdekelt a külvilág, mint az olykor gondokkal teli saját élete. Ez volt az ő egyik nagy erőssége. Utolsó interjújában némi gondolkodás után azt mondta, nem fél a haláltól, csak a hozzá vezető úttól, az agóniától.

Kedves Jóska! Mindannyian félünk ettől, azzal együtt, hogy pontosan tudjuk, aminek van kezdete, annak lesz vége is. Láblógatva figyeli a felhőről, mi mindent hord össze majd róla a média. Azt is tudom, miközben újra és újra megvillantja kisfiús mosolyát, talán szán is bennünket, mert tudja, hogy egyszer mindannyian eltávozunk. 


Székhelyinek három dolog volt a legfontosabb az életében: a család, tündéri feleségével és csodálatos gyermekeivel, a színművészet, amit olyan természetesen művelt, mint ahogyan lélegzik az ember, valamint a tenisz. Egyikben sem ismert tréfát. Éppen olyan bravúrosan játszott a színpadon, mint ahogy rendezett és főleg, ahogyan teniszezett. Én most csak a tenisz iránti szenvedélyéről írok. Kissé félszegen teszem ezt, hiszen ő kötetnyit írt a tenisszel kapcsolatos különböző témákról. Ezek a kis remekművek humorral, gyilkos iróniával íródtak, de mindig tele voltak szeretettel. Évek óta rendszeresen részt vett az azóta nagy karriert befutott Hunguest Hotels Társasági Tenisztornákon, melyeken szinte mindig oroszlánként küzdött, mert játszani is csak teljes szívvel tudott. Mióta tudtuk, hogy beteg, aggódva lestük, ott lehet-e még az idei, augusztusi tenisztorna sorsolásán? Az ezen a hétvégén sorra kerülő versenyen Forgács István versenyigazgatónak biztosan elcsuklik a hangja, amikor a résztvevők felsorolásakor Székhelyi József nevéhez ér. Mi pedig majd csak állunk ott és megjegyezzük: Jóska elkéstél! És úgy nézünk az ajtó felé, mint akik azt várják, hogy mégiscsak megjelenik köztünk. 


Jóska azonban már soha többé nem jelenik meg a földi teniszversenyeken, mégis itt hagyta örökségét, az élet szeretetét és a szeretni tudás képességét. Soha sem tanított bennünket, mégis sokat tanultunk tőle. És csak halljuk, ahogy pattog a fehér labda a vörös salakon, felhangzanak a kiáltások: Out! Széles! Vonal! Ő pedig látja, hogy nem volt out, nem volt széles, nem volt vonal. Hiszen akkor sem tett megjegyzést ilyenkor, amikor még köztünk volt, úgy most az égben sem szól, mert neki a játék mindig többet ért a győzelemnél. Most pedig, amikor már számára az égi teniszpályákon pattog a labda, azt mondhatjuk: „Jóska, te győztél, mert úgy távoztál, hogy itt maradtál!”


Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ