RSS Feed

A szeretet hegedűse

Regös István - 2018. 08. 23. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A szeretet hegedűse

Legendák persze vannak, mindig voltak és lesznek. Mága Zoltán hegedűművész hatalmas utat járt be. A legenda szerint már egyéves korában kezébe adták a hegedűt, ezt azonban csak a család erősítheti vagy cáfolhatja meg. Az viszont tény, hogy tizenkét évesen már bekerült Budapesten a világhírű Rajkók közé és onnantól kezdve foggal-körömmel, ésszel és tehetséggel, akaraterővel és lemondással, de feszesen tartja a siker gyeplőjét.

Amíg a többi gyerek focizott, napozott vagy éppen a külvilággal ismerkedett, addig a tizenöt éves Zoltán már a Rajkó zenekar szólistája volt. Megtanulta, hogy semmi sincsen ingyen. Szent István ünnepén a Bazilika előtti hatalmas téren ezrek gyűltek össze, hogy meghallgassák Mága Zoltán ünnepi hangversenyét. 

Minden vallás templomában

A hegedűművész tartja a szavát, évek óta végigzenéli a 100 Templomi Jótékonysági Koncertsorozatát, kezdve a leghíresebb katolikus, református, evangélikus templomoktól a zsinagógákig. Mert csak ember van és mind Isten gyermekei, mondja gyakran Mága Zoltán. Az itt összegyűlt adományokat mindig csodálatos célokra fordítja, támogatja a szegényeket, ahol csak módja van, a roma kisebbséget, hősi halott rendőrök, tűzoltók családtagjait, különlegesen tehetségesnek tartott fiatal roma zenészeket, kórházakat és árvízkárosultakat. Szóval, ez az alig negyven-egynéhány éves ember már nemcsak a tehetségével tűnik ki, hanem töretlen emberségével. Ott ültem a nézőtéren, és amikor a színpadon megjelent Mága Zoltán, kigyulladtak a fények, fenségesen nézett ránk a Szent István Bazilika csodálatos főkapuja, ezek a gondolatok jutottak az eszembe. A műsorvezető Nemcsák Károly gyönyörű hangján elmondta, ki mindenkit és mi mindent támogat Mága Zoltán. És akkor, mintha csoda történt volna, amint belecsaptak a húrokba, felcsendült az első akkord, megszólaltak a Bazilika harangjai. Mintha figyelmeztetni akart volna mindenkit, hogy valaki figyel minket. Kis zavar támadt a zenekarban, talán még azt is latolgatták, hogy leállnak a zenével, amíg a harangok szólnak. De nem, együtt szólt a zene a harangzúgással és az első pár pillanat megszépítette a harangok zúgását és a harangok a zene szárnyalását. Ezt hívják a művészetben isteni beavatkozásnak.


Ember küzdj és bízva bízzál!

Hosszú a sor, amit egy másik sor követett, és ahogy hallgattam, meghökkentem a felsorolás hosszúságán. Mága Zoltán a címek és kitüntetések hadával rendelkezik és most megkoronázta az egyik legnagyobb, napjainkban kapható kitüntetés, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje. Soha sem elégedett meg az épp birtokában lévő tudással. Mai napig elszántan képzi magát és nehezebbnél nehezebb Paganini-szintű zenedarabokat játszik. Egyszer olvastam, talán éppen a Mix Magazinban, amikor arról beszélt, hogy sokáig vendéglátózott, a legnagyobb magyar prímásokkal - Járóka Sándorral, Lakatos Sándorral és Boros Lajossal - játszhatott együtt és tanult tőlük. Azt mondta, a hegedű az egyik legcsodálatosabb hangszer, mert tud sírni, nevetni, kétségbeesni és felemelni, de csak az fogjon hozzá, aki képes a harcra, mert a hegedű nem könnyen adja meg magát és csak a jó kezeknek engedelmeskedik.


Bécsben, a Musikvereinban is sztár

Mága Zoltán a világ valamennyi nagy hangversenytermében keresett előadóművész. New Yorktól Tokióig, Moszkvától a Vatikánig, Bécsben, a zene fővárosában, a legrangosabb koncerttermekben, mint például a Musikvereinban, már hagyományosan újévi koncertet ad. Mégis legjobban hazájában, Magyarországon szeret fellépni. Neki nincs kis vagy nagy színpad. Ugyanolyan átéléssel, lángoló tűzzel játssza a Magyar rapszódiát Mátészalkán, a Papp László Budapest Sportarénában vagy éppen a balatonszárszói Csukás Színházban. És idén a nemzeti ünnep záróakkordjaként tömegek voltak kíváncsiak koncertjére. Mága már maga a minőség. És aki ezt cáfolja, az csinálja utána. A szolgálat, a szeretetből nyújtott adomány nemes tulajdonság. És akik ott álltak a hangversenyt befogadó Szent István téren magyarok, határon túli magyarok és külföldi turisták, csodás ajándékot kaptak. A fellépő művészek mind világhírűek, és mert ez nem egy koncertkritika, nem sorolom fel a neveket. Közülük szinte mindenki legalább Kossuth-díjas érdemes művész vagy más zenerajongó ország operaénekese. Mindenesetre azt is mondhatnám, hogy csoda történt.


Kitartás, szorgalom, tehetség

Nem tudom, van-e még egy olyan művész Magyarországon, aki egy szál hegedűvel tízezrek elé kiállhat és egy szál hegedűvel is művészetet teremt. Csak biztatni tudom, ne törődjön a szkeptikusokkal, járja az útját, előbb-utóbb az igazság győzni fog. Nagy utat járt be, egyszer majd lesz miről mesélnie. Innen üzenem neki, nem az a lényeg, honnan jött, hanem az, merre tart. Mága Zoltánt a munka, a tudás és a hit vezérli és segíti. De mert a sikert megszerezni nagyon nehéz, érdemes megtanulni és ezerrel azon dolgozni, hogy sikerüljön megtartani. A harangok zúgjanak, a zene szárnyaljon!Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ