RSS Feed

Leláncolt kukák

Csontos Tibor - 2018. 09. 01. 8:00:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Leláncolt kukák

Budapest azonnal az újdonságok és a régiségek erejével hat a várost egynémely részletében felfedezni akarókra: itt fedezhető fel az a helytörténeti adalék, mi szerint, ha Veszprém a királynék városa, akkor Budapest a királyoké. Itt nyitott üzletet a Zárkirály, a Matrackirály, a Csokikirály, sőt a Palacsinta király is ide telepítette udvartartását. A pizzák királya viszont már trendisebb lett, ő angolul hírelte világgá, hogy ő az olasz tészta budapesti királya.

Stílusos lenne, de még nem láttam vécécsészéket árusító üzlet homlokzatán cégtáblát: Kagylókirály.  Ide a királyok is gyalog járnának. 

A királyok e városában történik meg olykor - mit olykor, gyakran -, hogy valaki már évek óta degeszre tömött szürke vagy fekete szemetes zsákokkal ékesíti a járdaszéleket, például az újbudai Fehérvári út középtáján. Éjszaka indulhat a szemételosztó fuvar, hogy mire a lakók felébrednek, legyen mit kerülgetniük. Mondják, a nappali szemetek éjszakai szemétjárata már több budapesti kerület egyik különlegessége. Minek is bajlódni a szemétdíj befizetésével? Fénykorában a Napló című televíziós műsor riporterei egy illegális szemétlerakó telepen gondosan felkesztyűzve gondosan elkezdték kiválogatni a szemétből az azonosításra alkalmas fecniket, számlákat, számlaértesítőket. Amikor pedig azonosításra alkalmas adatokat találtak a szemétkupacban, megkeresték a személyi adatok hordozóit. A fogadtatásukban benne volt egy jó darabka Magyarország. 

Kortárs lámpaoszlopokat is látni sok helyütt, amelyek rozsdatemetői hangulatot idéznek fel az arra járóknak. Legalább saját kedvükért lemázoltatnák őket kerületi városatyák és atyanők: mennyivel jobban mutatnának kampányképeik a jövő évi önkormányzati választásokon a frissen festett lámpaoszlopokon! S persze, itt találkozni a legtöbb leláncolt kukával is. Egyébként is, mintha a leláncolt kukák országa lennénk, úgy tetszik, ezek is egyfajta hungarikum számba mennek már. A panellakások telepein élők kezükben lakatkulcsot lóbálva viszik le a szemetet, s a hajléktalan guberálók hiába is kérnének tőlük kulcsmásolatot. Némely kukáról már a láncot is ellopták. A lakattal együtt. 

Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ